Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Do czego wykorzystać koncentrat pomidorowy?

0
  05/03/2018  |   Kategoria Produkty i składniki

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, ale za to masz w lodówce koncentrat pomidorowy Pudliszki, Łowicz lub inny, możesz wyczarować pyszne danie w kilka chwil! Nie musisz gotować jak Beata Śniechowska czy Pascal Brodnicki, aby przygotować naprawdę smaczny i zdrowy obiad. Jeśli zależy Ci na czasie, ale i jakości potrawy, spodobają Ci się nasze przepisy. Oto cztery propozycje w sam raz dla Ciebie!

Czasami warto zajrzeć do lodówki i pomysł na obiad nagle zrodzi się sam. Jeśli masz kiszone ogórki, szybko zrobisz z nich zupę, a na bazie bulionu jakąś zupę. Może znajdziesz też koncentrat pomidorowy Pudliszki, Dawtona lub Łowicz? Wtedy masz naprawdę szerokie pole do popisu! Ugotujesz tradycyjną zupę pomidorową lub krem, ale nie tylko! Poniżej trzy znakomite pomysły na prosty i szybki obiad, który zjadłaby u Ciebie nawet Beata Śniechowska.

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Zupę pomidorową można przyrządzić na wiele sposobów – warto znać przepis, jaki stosuje m.in. Beata Śniechowska czy Karol Okrasa, ale czasami mamy czas jedynie na szybkie danie. Najczęściej gotujemy tradycyjną, gotowaną na rosole, podawaną z makaronem lub ryżem.

Popularna jest także w postaci kremu, serwowana zwykle z bagietką. To jedna z najszybszych i najsmaczniejszych zup – mając koncentrat pomidorowy Pudliszki, Łowicz lub inny zrobisz ją naprawdę ekspresowo. Ponadto sprawi on, że zupa będzie bardziej esencjonalna, zdecydowana w smaku.

Idealny sos do spaghetti bolognese

Jednym z Waszych ulubionych włoskich dań jest spaghetti bolognese albo pomodoro? Najważniejszym składnikiem tej potrawy są pomidory (po sezonie mogą być te z puszki) oraz dobrej jakości koncentrat pomidorowy.

Wystarczy zeszklić na maśle cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i ulubione zioła oraz przyprawy, a na końcu koncentrat. Można też zabielić całość śmietanką, jeśli lubimy taką wersję. Przyrządzony w ten sposób sos może też stanowić świetną bazę do innych dań – nie tylko z makaronem w roli głównej.

Chili con carne – meksykański klasyk

Do przyrządzenia tradycyjnej potrawy kuchni meksykańskiej, czyli słynnego chili con carne, potrzebne jest m.in. dobrej jakości mielone mięso wołowe, papryka w różnych kolorach, czerwona fasola, cebula, świeże pomidory, a także czosnek i zioła. Aby potrawa była bogata w smaku, warto też dodać koncentrat pomidorowy, a także świeże oregano i kolendrę oraz słodką i pikantną paprykę w proszku.

Potraw, do których dobrze jest użyć koncentratu pomidorowego – Pudliszki, Łowicz czy Devely – jest znacznie więcej. Ugotuj też bigos myśliwski, fasolkę po bretońsku czy lasagne z mięsem mielonym.


Autor

MK
MK


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)