Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Halloweenowe muffinki z pomarańczą i śliwką kalifornijską

0
  28/10/2015  |   Kategoria Na słodko

Składniki:

 

  • 110 g masła (pokojowa temperatura)
  • 90 g cukru pudru
  • 125 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 70 g drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich

Przygotowanie:
Będziesz potrzebować blachy do pieczenia muffinek i foremek (papilotek). Wybierz lukier i dekoracje wg. własnego uznania.

 

Rozgrzej piekarnik do 170 C. Zmieszaj razem masło i cukier. Dodaj jajka i mieszaj do momentu, aż masa będzie lekka i puszysta. Dorzucić mąkę, skórkę pomarańczową i pokrojone śliwki kalifornijskie, wymieszaj. Umieść foremki na blaszce i równomiernie rozprowadź masę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 14-16 minut, aż do całkowitego upieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Kiedy muffinki ostygną, możesz udekorować je kremem, fondantem lub lukrem.

 
 

 

 

 

 

 

 

10 porcji

 

Czas przygotowania:
15 min

 

Czas pieczenia:

14-16 min

 

Składniki:

 

  • 100 g masła (pokojowa temperatura)
  • 40 g puree ze śliwki kalifornijskiej (zblenduj 30 g śliwek kalifornijskich z 10 ml wody)
  • 100 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 25 g ciemnego kakao

Przygotowanie:
Będziesz potrzebować blachy do pieczenia muffinek i foremek (papilotek). Wybierz lukier i dekoracje wg. własnego uznania.

 

Rozgrzej piekarnik do 170C. Zmieszaj razem masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki.Dodaj jajka i mieszaj do momentu aż masa będzie lekka i puszysta.Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.Umieść foremki na blaszce i równomiernie rozprowadź masę.Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Kiedy muffinki ostygną, możesz udekorować je kremem, fondantem lub lukrem

 

 
 

 

 

 

 

 

 

10 porcji

 

Czas przygotowania:
15 min

 

Czas pieczenia:

15-17 min

 

 


Autor

MK


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)