Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Jak zrobić domowe lody?

0
  26/05/2015  |   Kategoria Na słodko

Upalne dni jeszcze nie nadeszły, a Ty już marzysz o swoich ulubionych lodach? Produkty sprzedawane w sklepach nie spełniają Twoich oczekiwań, lub obawiasz się, że mogły być kilkukrotnie zamrażane i odmrażane? W związku z tym zdecydowanie powinieneś spróbować samodzielnie przygotować lody w swojej kuchni. Nie tylko będą one naturalne i zdrowsze od przysmaków serwowanych w sklepach, lecz również będziesz mógł według własnego gustu ustalać ich smaki i receptury.

Maszyna do lodów – czy warto ją kupić?

Przygotowywanie lodów nie jest trudnym zadaniem, jednak maszyna do lodów znacząco ułatwia ich przyrządzanie, a także nadaje im właściwą konsystencję. Na jakiej zasadzie działa takie urządzenie? Wyposażone jest w specjalną misę, którą wkłada się do zamrażalnika i tam przechowuje przez dobę – w związku z tym warto znaleźć miejsce, w którym miska mogła być trzymana przez cały czas i czekała na moment, aż zapragniemy zjeść lody. W misie znajduje się specjalny płyn, który utrzymuje ją w odpowiedniej do przyrządzania lodów temperaturze. Po schłodzeniu umieszcza się ją w maszynce wraz z mieszadłem i do środka wlewa się mieszankę, z której powstaną lody lub sorbet – w zależności od tego, na co masz ochotę. Urządzenie kręci lody przez 20-40 minut (w zależności od producenta oraz mocy sprzętu), po tym czasie możemy zacząć dodawać ulubione dodatki – bakalie, kawałki czekolady lub wiórki kokosowe. Szczególnie interesujące są maszynki, które umożliwiają robienie lodów włoskich. Poniżej pojemnika, z mieszanką znajduje się zawór, który umożliwia „kręcenie” lodów do wafla lub pucharka. Takie rozwiązanie pozwala przygotować wyjątkowo efektowny deser dla znajomych i bliskich.

Dlaczego lody z maszyny są lepsze?lody-domowe (2)

Przygotowywane lodów bez maszyny jest jak najbardziej możliwe, jednak bardziej pracochłonne oraz niestety przynosi gorszy efekt. Zadaniem urządzenia jest bowiem długotrwałe mieszanie w niskiej temperaturze, co doskonale napowietrza mieszankę i zapobiega tworzeniu się kryształków wody utwardzających lody. Aby osiągnąć taki efekt ręcznie, musimy lody zmiksowane mikserem umieścić w zamrażalce i zanim zdążą zamarznąć wyciągać je i ponownie miksować. Czynność tą należy powtórzyć kilkukrotnie – wówczas lody gotowe do jedzenia nie będą twarde jak skała, lecz przyjemnie puszyste, jak wyroby ze sklepów.

Co będzie nam potrzebne do przygotowania mieszanki?

Najbardziej podstawowy przepis na lody zawiera 250 ml śmietany krówki, 2 jajka oraz 100 g cukru. Śmietanę należy ubić na sztywną pianę, z żółtek jaj wykonać kogel mogel z 4 łyżkami cukru, natomiast białka ubić wraz z pozostałym cukrem. Wymieszać wszystko ze sobą i umieścić w maszynie do lodów lub włożyć do zamrażalki – w zależności od tego czy posiadamy maszynę. Do tej bazy można dodawać swoje ulubione składniki – truskawki, czekoladę, marcepan i inne produkty wpływające na smak lodów. Jeśli natomiast dbasz o linię, możesz przygotować sobie sorbet. Wystarczy wymieszać zblendowane owoce z 250 ml wody, 100 g cukru oraz połową soku z cytryny. Pozostałe czynności wykonuje się jak w przypadku lodów śmietankowych.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z serwisem Nokaut.pl.


Autor

MK


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)