Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Kabanosy – tradycyjna polska przekąska

0
  12/10/2015  |   Kategoria Wytrawnie

Kabanosy to przekąska, po którą coraz częściej sięgamy w naszym codziennym życiu. Czy to będąc w podróży, czy też w pracy, kiedy potrzebujemy czegoś do przegryzienia na szybko, a także wtedy, gdy mamy po prostu na nie ochotę. Kabanosy bowiem są przede wszystkim bardzo smaczne. Wiedzą o tym zwłaszcza najmłodsi, którzy za nimi wprost przepadają.

Tradycyjny polski przysmak

Mało kto wie, że kabanosy to tradycyjny polski przysmak, który w 2011 roku został uhonorowany przez Komisję Europejską certyfikatem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS). Kabanosy w Polsce były wyrabiane i powszechnie znane w latach dwudziestych i trzydziestych ubiegłego wieku. Największą popularność zyskały w okresie PRL, kiedy to stały się polskim produktem eksportowym. Dzisiaj, na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tej wędliny: od popularnych cienkich paluszków, które można znaleźć w każdym kiosku, po te wytrawne, wykwintnie doprawione, które są wspaniałą przekąską na wielu bankietach.

 

Tajemnica wyrobu

Chociaż każdy z producentów kabanosów ma swoją własną unikalną recepturę, podstawowa metoda wyrobu jest zwykle ta sama. Tradycyjne kabanosy powstają z peklowanego mięsa wieprzowego najlepszej klasy, doprawiane są odpowiednimi przyprawami, następnie wędzone i suszone. Temu zawdzięczają swój smak oraz kruchość, która wyróżnia kabanosy na tle innych wędlin. Na smak kabanosa wpływa rodzaj mięsa, z jakiego został wyrobiony oraz przyprawy, którymi jest doprawiany. Warto wspomnieć, że oprócz kabanosów wieprzowych dostępne są także na rynku kabanosy drobiowe, które również cieszą się dużą popularnością.

 

Kabanosy – czy to aby na pewno zdrowa przekąska ?

Kabanosy, w porównaniu z innymi wędlinami, zawierają małą ilość tłuszczu. Mimo to, tak jak i przy innych zakupach, tutaj też wybierajmy rozważnie. Wybierając kabanosy, czytajmy uważnie skład i pamiętajmy, że im większa ilość mięsa na 100g produktu, z tym lepszym jakościowo produktem mamy do czynienia. O jakości kabanosów świadczy też barwa. Naturalnym kolorem dla kabanosów jest ciemnoczerwony kolor, a także lekki posmak wędzenia. Duży wybór tego rodzaju wędlin na rynku z pewnością pozwoli nam znaleźć te kabanosy, które będą stale gościć na naszych stołach.

 


Autor

MK


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)