Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Kuchnia miodem płynąca

1
  04/02/2015  |   Kategoria Na słodko

Miód to wspaniały dodatek do potraw, zarówno tych słodkich jak i wytrawnych. Nie tylko nadaje potrawą niezastąpiony aromat, ale jeszcze wzbogaca dania o wartości odżywcze.

Nie tylko od święta

Miód jest zdrowszą alternatywą cukru. Warto zacząć nim słodzić kawę i herbatę. Jeżeli dodamy do kawy również przyprawy korzenne (imbir, cynamon) uzyskamy pyszny, rozgrzewający napój.

Na problemy z gardłem niezastąpiona jest herbata z dzikiej róży, miodem i cynamonem.

Miód nada też głębszego smaku domowym nalewkom np. imbirowej czy malinowej. Nalewka zyska nie tylko na smaku, ale będzie pomocna w walce z przeziębieniem.

Wytrawnienaturalny-polski-miod (1)

Najczęściej miód dodajemy do napoi lub deserów, jednak idealnie nadaje się również do mięs.

Oliwa, miód, chilli, imbir, bazylia, oregano, sól, pieprz to aromatyczna marynata do kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy ma średnim ogniu. W smaku jest pikantne z wyczuwalną nutką słodyczy.

Na odświętne danie idealnie nadaje się pieczona szynka w miodzie. Glazura przyrządzona na bazie miodu i cynamonu nada jej piękny zapach i wygląd. Skarmelizowany miód stworzy apetyczną skórkę, której nikt się nie oprze.

Na słodko

Najłatwiej jest wprowadzić miód do deserów. W wielu przypadkach wystarczy zamienić cukier miodem bez zmian w przepisie. Nie zapominajmy też o tradycyjny wypiekach z miodem. O piernikach, pierniczkach i miodownikach bez których nie wyobrażamy sobie świąt.

Miód nadaje się również do lekkich śniadań i letnich deserów. Wystarczy gęsty jogurt (np. grecki albo bałkański) przelać do miseczki, dodać świeże owoce (np. figi, banany lub maliny) i wszystko polać miodem. Pyszny, prosty deser.

Koniec z cukrem

Zanim zaczniemy zastępować cukier miodem w słodkich wypiekach należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Miód karmelizuje co oznacza, że wypieki z jego użyciem będą miały ciemniejszą barwę, a mięsa które leżały w marynacie miodowej mogą się przypalać na zbyt dużym ogniu podczas smażenia.

Jeżeli wypieki słodzimy miodem, warto jest dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. Dzięki temu ciasto będzie pulchne. Oprócz tego, temperaturę pieczenia należy podwyższyć o 15 stopni.

Naturalne miody z Podkarpacia można nabyć u http://sklepmiodek.pl/

naturalny-polski-miod (1)


Autor

Joanna


Jeden komentarz


  1. Paola
     
    Paola

    Miód zalecam rano na śniadanie. Jak dzieci wołają kanapki z nutella to zamieniam im na z miodem i też sa zadowolone, bo słodkie.





Odpowiedz


(wymagane)