Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Odchudzanie bez diety, czyli jemy według zaleceń

0
  19/10/2016  |   Kategoria ABC Żywienia

Często zdarza się tak, że pomimo dobrej wagi, chcemy zmienić swój sposób odżywiania na lepszy i bardziej zbilansowany. Zdrowa dieta wiąże się, bowiem nie tylko z procesem odchudzania, ale ma na celu wybieranie takich posiłków i dań, przyczyniających się do utrzymania zdrowia i smukłej sylwetki. Aby działać, nie musimy od razu wybierać rozpisanej diety a skupić się jedynie na zaleceniach.

Dieta, wielu osobom kojarzy się z indywidualnym planem żywieniowym, obowiązującym przez określony czas. To zwykle zbiór 4-5 posiłków na poszczególne dni, wyróżnione zarówno pod względem czasu ich spożywania, jak i konkretnych produktów. Całość układa się w sposób żywienia, obejmujący odpowiednią kaloryczność i spożycie mikroelementów tak, aby nie doprowadzić do niedoborów. O ile dla osób, które nie mają wprawy w gotowaniu, taki plan będzie dużym ułatwieniem; problem może pojawić się u bardziej zaawansowanych amatorów kulinarnych, którzy lubią dodawać coś od siebie. Rozwiązaniem dla tych drugich będą, więc zalecenia oraz zawarte w nich grupy produktów wraz z ilością porcji. Na podstawie takiej „ściągi” będzie można przygotowywać posiłki na cały dzień, kierując się własnym upodobaniem a jednocześnie żywić się wg zasad zdrowego odżywiania.

Ile to porcja?

Takie zalecenia, zamiast konkretnych posiłków zawierają proponowaną ilość porcji, każdej z grup produktów. Często zdarza się tak, że autorzy nie podają dokładnej gramatury, co wywołuje wiele wątpliwości i pytań. Ułatwieniem będzie, więc poniższy wykaz, wraz z przykładem dla 1 porcji.

  • Produkty zbożowe – (od 5 do 8 porcji) – kromka chleba, szklanka suchego makaronu, mała bułka grahamka, pół szklanki suchej kaszy, 3 łyżki musli
  • Warzywa i owoce (3-5 porcji) – 1 duży ziemniak, 1 pomidor, szklanka brukselki, ¾ szklanki soku, szklanka sałaty, 2 mandarynki, ½ szklanki malin
  • Nabiał (4 porcje) – szklanka mleka lub jogurtu, 2 plastry sera żółtego, średni plaster twarogu, ½ szklanki śmietany
  • Mięso i produkty zwierzęce – 1 udko z kurczaka, 1/3 piersi z kurczaka, 2 jaja

Jak widać, na takiej podstawie będziemy mogli samodzielnie przygotować swój jadłospis, bazując na ulubionych produktach jednocześnie akceptując zasady zdrowego odżywiania. Dzięki temu nasza dieta będzie urozmaicona, smaczna i łatwa w przygotowaniu, biorąc pod uwagę nasze kuchenne zwyczaje i nawyki. Jeżeli mielibyśmy jednak problem ze skomponowaniem odpowiedniego dania, warto szukać inspiracji np. w dietach DietMap. Takie odżywianie z pewnością będzie dla nas łatwiejsze i bardziej przystępne.


Autor

MK


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)