Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Co oferuje kozie mleko?

0
  27/03/2017  |   Kategoria ABC Żywienia

Każdego dnia warto nie tylko spożywać żywność, która jest wysoce odżywcza, ale również niesie wiele, innych zalet. Jednym z produktów, który poza wysokimi wartościami energetycznymi wpływa na inne elementy życia, jest kozie mleko. W tej chwili już znaczna liczba osób zamieniła produkty z mleka krowiego, na te wyprodukowane z mleka koziego. Dlaczego?

Kozie mleko zawiera wiele produktów odżywczych

Wydawać by się mogło, że mleko krowie zawiera bardzo dużo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owszem, w mleku tego typu jest ich dużo, ale kozie mleko zawiera ich znacznie więcej. Ponadto charakteryzują się one znacznie większą różnorodnością, co nie jest obojętne dla organizmu ludzkiego.

W pierwszej kolejności należy wspomnieć o witaminach A i B13. W naturalnym mleku kozim jest ich nawet pięć razy więcej w porównaniu do mleka krowiego. Witaminy te wpływają na układ krwionośny i kostny. Dzięki stosowaniu mleka koziego znacznie ograniczamy spożycie witamin i suplementów diety.

To nie koniec, ponieważ wyróżnia się jeszcze obecność witamin D, E, B1, B2, PP, a także kwasu foliowego, który odgrywa istotną rolę nie tylko w trakcie ciąży, ale również u osób chorujących na anemię. Spożywanie mleka koziego wpływa na zdrowie płodu, a także widocznie poprawia witalność i pomaga pozbyć się skutków i objawów anemii, co zostało wiele razy potwierdzone naukowo.

Masz alergię na krowie mleko – zamień je na kozie!

Jeżeli mimo alergii nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw zawierających mleko krowie, możesz zamienić je na kozie! Jest ono znacznie smaczniejsze, zawiera liczne składniki odżywcze, a przy tym nie posiada wielu składników, które odpowiedzialne są za wywoływanie reakcji alergicznych. Oznacza to, że możesz je ze spokojem stosować, nie obawiając się, że wystąpią u Ciebie objawy alergii.

Kozie mleko http://chavroux.pl/dlaczego-kozie-mleko/ docenią również diabetycy, ponieważ nie zawiera ono w ogóle laktozy. Osoby z nawet zaawansowaną cukrzycą mogą mleko pochodzenia koziego spokojnie spożywać w momencie, gdy krowie mleko natychmiast podniesie poziom cukru nawet do niebezpiecznych wartości.

Kozie sery jako główny składnik potraw

Z koziego mleka wytwarzany jest również kozi ser, który wyśmienity jest nie tylko jako dodatek, ale również główny składnik potraw. Z racji wiosny na horyzoncie proponujemy grillowany kozi ser z kawałkami mięsa na pikantnie. Do przygotowania tego dania potrzebne będą przyprawy takie, jak papryka ostra w proszku i cała słodka, rukola i szpinak. Ponadto niezbędny będzie również ketchup pikantny, orzechy włoskie, brzoskwinie, medaliony indycze, pieprz i sól do smaku, a także kozi ser.

W pierwszej kolejności zajmij się orzechami. Jeżeli mają łupiny – wyłuskaj owoce i upraż je na patelni. Następnie pokrój kozi ser tak, jak lubisz. Teraz przygotuj mięso, krojąc je w paski, przenieś kawałki do miski, dodaj do niego olej i pozostałe przyprawy, wszystko wymieszaj ze sobą. Mięso wraz z częścią przypraw przenieś na aluminiową tackę i rozpocznij 10-minutowe grillowanie. W ostatnich minutach grillowania dołóż na tackę ćwiartki brzoskwini i pozostaw na kilka minut.

Po czasie nie dłuższym, jak 2-3 minuty dodaj na tackę ser i jeszcze chwilę grilluj. Teraz możesz już podawać swoją potrawę. Składniki zdjęte z grilla podawaj z rukolą i szpinakiem. Całość na koniec Posyp orzechami i dodaj ketchupu.

Kozie mleko idealne przed treningiem

W mleku kozim, oprócz ogromnej ilości witamin, odnajdziemy również solidną ilość białka, które jest pełnowartościowe i dobrze przyswajalne przez organizm. Ponadto wszelkie badania dowiodły, że mleko kozie jest stymulatorem wytwarzania tlenku azotu. Składniku, który rozszerzając naczynia krwionośne, przyczynia się do poprawy krążenia żylnego i tętniczego, a co za tym idzie – poprawia ukrwienie mózgu i mięśni. Preparaty o właśnie takim działaniu stosują sportowcy przed treningami siłowymi, a dzięki piciu mleka koziego mogą oni całkowicie zrezygnować z tego typu medykamentów.

W kuchni zdecydowanie warto eksperymentować. Przyjemnych doznań smakowych dostarczą nie tylko ciekawe mieszanki poszczególnych składników, ale również stosowanie odmian znanych dotychczas produktów. Kozie mleko jest właśnie jednym z takich produktów, którego stosowanie przynosi wymierne korzyści w postaci zdrowia i szerokich możliwości. Produkt ten wyśmienicie smakuje z mięsami, warzywami, a także w deserach, dlatego posiadając go próbuj, eksperymentuj, a Twoje zdrowie Ci się odwdzięczy.


Autor

Joanna


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)