Wyposażenie kuchni słodkiego piekarza

1
1051

Do przyrządzania deserów potrzebny nam podstawowy sprzęt oraz specjalistyczny, do wyczarowania różnych rodzai słodkich przysmaków. Te dodatkowe sprzęty i akcesoria ułatwiają pracę i skrócają czas jej wykonywania, a także wpływają na poprawę efektu.

Podstawowy sprzęt:

Duża miska Wystarczająco głęboka i szeroka, by można było ubijać w niej składniki trzepaczką, mikserem, wyrabiać ciasto czy odstawić do wyrośnięcia.
Sito
Potrzebne do przesiewania mąki w celu napowietrzenia jej i pozbycia się zbryleń
Szklana lub miedziana miska Do ubijania białek na pianę. W szklanej misce białko szybciej się ubija i jest bardziej sztywne.
Stożkowe sitko Do przecedzania sosów, syropów czy przecierów
Drewniana łyżka i szpatułka Łyżka do mieszania i ucierania składników. Szpatułka do wyjmowania z formy i obracania. Drewno nie przewodzi ciepła, więc drewniane akcesoria można używać do przygotowywania gorących składników.
Metalowa szpatułka Wygląda jak szeroki tępy nóż. Służy do zdejmowania z blachy ciastek  i wygładzania powierzchni  wypieków czy rozprowadzania polewy.
Trzepaczki Najlepiej różnej wielkości. Do ubijania piany, do mieszania kremów i gęstych sosów.
Szpatułka gumowa Do wygładzania powierzchni ciasta lub do wyskrobania z miski reszty masy.

przyrzady-do-pieczenia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatkowy sprzęt:

Foremki do ciastek Dostępne w wielu kształtach i rozmiarach
Rękaw cukierniczy Niezbędny do nadziewania pączków, ptysiów, do dekorowania ciast i wyciskania niektórych ciast na blachę. Rękaw ma różne nasadki, dzięki czemu można nadać różne formy.
Wałek do ciasta Drewniany lub inny, do wałkowania ciasta czy rozdrabniania ciastek kruchych
Blat np. marmurowy Zimny i gładki idealny do wyrabiania i rozwałkowywania ciasta.
Rodełko Metalowe kółko  z uchwytem o pofałdowanych brzegach do krojenia ciasta
Pędzelek Najlepiej ze szczeciny lub z silikonowy do smarowania form, ciast, brzegów nadziewanych ciastek przed zlepieniem
Blacha do pieczenia Duża blacha do pieczenia. Polecamy teflonowe
Drylownica Niezbędna do usuwania pestek z wiśni czy śliwek
 Zester  Narzędzie do wykrawania cieniutkich paseczków skórki z cytrusów

Folia i papier:

Folia aluminiowa Do przykrywania i zawijania niektórych produktów podczas pieczenia. Potrawy zawinięte w nią długo utrzymują ciepło
Folia spożywcza Cienka samoprzylepna folia używana do zawijania produktów, by nie wysychały
Papier do pieczenia Do wykładania blach i form, zapobiega przywieraniu ciasta.
Pergamin Cienki papier nieprzepuszczający tłuszczu i wilgoci. Do wykładania form, uprzednio posmarowany masłem.

Sprzęt do mierzenia:

Termometry  Termometr kuchenny: mierzy temperaturę płynów (wody). Termometr do tłuszczu: mierzy temperaturę tłuszczu. Termometr do syropów cukrowych, termometr do piekarnika czy termometr elektroniczny.
 Minutnik  Niezbędny do programowania czasu pieczenia potraw
 Miarka i dozownik  Miarka plastikowa, szklana czy ze stali nierdzewnej, z uchwytem lub dzióbkiem o pojemności od 0,1 litra do 2,0 litrów. Odmierzamy nią płyny i sypkie produkty. Miarka z podziałką.
 Waga  Polecana elektroniczna, gdyż  jest mniejsza i bardziej precyzyjna, waży produkty nawet jednogramowe.
 Gęstościomierz  Do mierzenia gęstości syropu cukrowego, dżemu i konfitur.

Przyrządy elektryczne:

Robot wielofunkcyjny Składa się z podstawki i misy. Posiada trzy podstawowe nasadki: do ubijania, do mieszania, do wyrabiania ciasta.
Mikser Do miksowania składników w garnku. Z ostrzami do siekania lub miksowania składników na gładką masę. Dobry do zup kremów, sosów i przecierów.
Elektryczna trzepaczka Do ubijania małych ilości składników lub mieszania w garnku.
Mikrofala Można ją wykorzystać do rozmrażania owoców, roztapiania masła i czekolady czy podgrzewania mleka.

sprzet-kuchenny

Łóżka dla dzieci

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię