Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Warzywo o wielkich możliwościach – burak czerwony

0
  20/04/2015  |   Kategoria Produkty i składniki

Buraki kojarzą nam się głównie z barszczem oraz zasmażanym dodatkiem do drugich dań. Jednakże warzywo to warto wprowadzić do jadłospisu także pod postacią surówek i dodatku potraw na zimno i na ciepło. Przetwory z buraków mogą zaś znaleźć miejsce w naszych piwnicach i być wykorzystane zimą, gdy jest mniej świeżych warzyw.

Kwintesencja zdrowia

Jest wiele warzyw, które są w naszej tradycji kulinarnej warzywami niedocenianymi. Jednym z nich jest niewątpliwie burak. Można go przyrządzić na setki różnych sposobów. Walory smakowe nie są jedyną zaletą, dla której powinniśmy zwiększyć częstotliwość jedzenia buraków. Nie bez znaczenia są również walory zdrowotne tego warzywa. Dlatego zarówno na bieżąco przygotowywane potrawy, jak i przetwory z buraków powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Cóż takiego zawiera to warzywo i dlaczego jest tak cenne?

Kwas foliowy, witamina C, witaminy z grupy B oraz całe bogactwo składników mineralnych, m.in. żelazo, potas, magnez, wapń, cynk, fosfor – to dopiero niektóre z licznie występujących w buraku wartościowych substancji odżywczych. Niemałą rolę odgrywa też zawarta w tym warzywie duża ilość antocyjanów (rodzaj silnych antyoksydantów).

Dzięki tym składnikom buraki przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu oraz ciśnienia, wykazują działanie antynowotworowe, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają układ odpornościowy, trawienny i krwionośny. Zalecane są dla osób z anemią, ponieważ wykazują działanie krwiotwórcze. Nic, tylko jeść przetwory z buraków!

Burak niejedno ma imię

Jeśli chcielibyśmy wyliczyć wszystkie możliwości kulinarne, jakie niesie ze sobą burak ćwikłowy, zajęłoby nam trochę czasu. Na pierwszy plan wysuwają się oczywiście zupy, i to nie tylko w formie typowego barszczu czerwonego. Na bazie buraków można też przyrządzić pożywny barszcz ukraiński. Buraki w małej ilości można dodać do zupy jarzynowej. Ciekawą propozycją jest też chłodnik z buraków oraz zupa – krem z buraków.

Burak to również niezastąpiony dodatek do zimnych przekąsek. Na uwagę zasługuje sałatka śledziowa z buraczkami, a także sałatka z buraków, fasoli białej, ogórka kiszonego i cebuli. Sos wykonujemy na bazie musztardy. Burak świetnie komponuje się również z serem kozim i fetą, połączenie tych składników może stanowić znakomitą bazę do sałatki. Jako dodatek do drugiego dania warto zaś przyrządzić surówkę z buraków i papryki.

Nieocenione przetwory z buraków

Dietetycy podkreślają, iż najbardziej wartościową postacią, pod którą warto spożywać buraki jest świeży sok. Aby go zrobić, należy zaopatrzyć się w sokowirówkę i do dzieła! Ponieważ burak jest warzywem bardzo soczystym, do przygotowania sporej ilości soku wystarczy nam 1 kg tych warzyw. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do sokowirówki i gotowe. Oczywiście możemy doprawić nasz sok w zależności od gustu, np. sokiem z cytryny, pieprzem. Wraz z burakami można też wrzucić do sokowirówki inne warzywa i owoce, np. jabłka, marchew.

Jeśli poszukujemy przepisów na zimowe przetwory z buraków, nasz sok spokojnie może znaleźć się wśród nich. Wystarczy przelać go do słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 25 minut. Taki sok wyśmienicie nadaje się na bazę do barszczu czerwonego. To świetna alternatywa dla barszczów w proszku.

Wśród przetworów z buraków, które można zamknąć do słoików i otworzyć na wybraną okazję, są także buraczki w zalewie octowej. Gotujemy buraki, a następnie kroimy je w kawałki, kostkę, plasterki albo ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie przekładamy do słoików, zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą octową, zakręcamy i pasteryzujemy.

Wśród ciekawych przepisów na przetwory z buraków są także buraczki tarte w wersji bez dodatku octu. Ugotowane buraki ścieramy, dodajemy startą cebulkę oraz pokrojoną drobno paprykę, mieszamy. Następnie należy doprawić sałatkę do smaku, np. sokiem z cytryny, chrzanem, koperkiem, itp. po ponownym wymieszaniu nakładamy buraczki do słoików, zakręcamy, pasteryzujemy ok. 25 minut.

Tekst powstał dzięki firmie Vitapol produkującej przetwory z buraków i inne wyroby z warzyw i owoców.


Autor

Joanna


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)