Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Wędzony łosoś – jak wykorzystać go w kuchni?

0
  03/07/2017  |   Kategoria Wytrawnie

Z roku na rok łosoś cieszy się coraz większą popularnością – do tego stopnia, że na wielu stołach wigilijnych jest zamiennikiem wyróżniającego się specyficznym smakiem karpia. I bardzo dobrze, bo ta ryba bogata jest w wiele cennych witaminy i składników mineralnych, m.in. kwasy omega-3, witaminę A, B1, selen, cyk i potas. Polacy chętnie kupują nie tylko mrożone filety lub świeże dzwonka do smażenia, ale także łososia wędzonego, który obecnie dostępny jest w większości sklepów spożywczych. Też lubisz taką wersję tej ryby? Poznaj trzy proste i szybkie przepisy na dania z łososiem.

Tatar z wędzonego łososia

Znudziły Ci się już mięsne pasztety? A może masz dość smarowania kanapek pomidorowymi lub śmietankowymi pastami? Tatar z wędzonego łososia sprawi, że Twoje śniadania lub kolacje będą nie tylko zdrowe i pożywne, ale przede wszystkim urozmaicone. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby podać to danie na przyjęciach świątecznych czy imieninowych – w końcu wędzony łosoś to rarytas. Co potrzebujesz do jego wykonania? Na pewno 300 g dobrej jakości wędzonego łososia, białą cebulę, kilka ogórków korniszonów, koperek, przyprawy takie jak bazylia, oregano i rozmaryn oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek. Zacznij od rozdrobnienia łososia. Następnie dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i korniszony oraz resztę składników. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Łososiowy tatar możesz podawać z białym pieczywem.

Risotto z wędzonym łososiem

Połączenie ryżu z wędzonym łososiem jest Ci znane głównie z zestawów sushi serwowanych np. przez http://www.sushi-tokyo.pl? Pamiętaj, że oprócz japońskiego dania możesz też przyrządzić włoską potrawę z tymi składnikami – risotto z wędzonym łososiem. Na początek należy ugotować warzywny bulion – możesz wykorzystać kostki rosołowe, ale dla smaku zdecydowanie lepiej będzie, gdy zrobisz go samodzielnie. Potrzebujesz co najmniej litr tego specyfiku. Na osobnej patelni rozpuść ¼ kostki masła i dodaj 400 g ryżu. Stopniowo przelewaj bulion – ryż powinien go w całość wchłonąć. Dodaj też szklankę białego, wytrawnego wina – nada potrawie ciekawego posmaku. Gdy ryż napęczniej wrzuć na patelnię cienko posiekanego łososia – ok. 200 g. Obiad dla co najmniej 3 osób gotowy!

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

Szukasz szybkiego przepisu na podwieczorek lub kolację? Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem sprawdzi się w tej roli idealnie. Co musisz kupić, żeby ją przygotować? 200 g wędzonego łososia, brokuły, 3 ząbki czosnku, pół paczki makaronu penne, pół kostki żółtego sera oraz opakowanie serka marscapone. Makaron i brokuły ugotuj al dente. Czosnek posiekaj, a łososia pokrój w cienkie paski. Serek marscapone i czosnek dodaj do gorącego makaronu a całość dokładnie wymieszaj. Potem dodaj brokuły, czosnek i dodaj ulubione przyprawy. Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.


Autor

MK


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)