Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Jakie właściwości posiada ryż basmati?

0
  12/04/2018  |   Kategoria ABC Żywienia

Trend promowania zdrowej żywności zatacza coraz szersze kręgi. Coraz więcej osób zmienia swe nawyki żywieniowe zmieniając tym samym tryb życia. Dania dotychczas uchodzące za ciężkostrawne doczekały się alternatyw w postaci potraw prozdrowotnych. Jednym z doskonałych przykładów produktu, który doskonale wpasował się w obecny trend jest ryż basmati. Jakie właściwości posiada ów produkt i dlaczego warto go spożywać? Oto odpowiedź.

Szeroki wybór ryżu.

Choć większość z nas ryż zna wyłącznie z klasycznej wersji, to warto mieć świadomość, że istnieje wiele jego wariantów różniących się nie tylko smakiem, ale także kształtem, właściwościami, a nawet kolorem. Zmienna też jest konsystencja ryżu po ugotowaniu. Stara mądrość kulinarna mówi nam o tym, iż ryż dzielimy głównie ze względu na kształt – wyróżniamy trzy jego rodzaje, długoziarnisty, średnioziarnisty oraz krótkoziarnisty. O ile ten pierwszy jest najbardziej sypki, o tyle ryż krótkoziarnisty po ugotowaniu bywa najbardziej klejący, ale także najbardziej aromatyczny. Wiemy już czym charakteryzują się poszczególne kształty, zatem warto dowiedzieć się o różnicach w kolorach tytułowego produktu.

Do wyboru do koloru.

Najbardziej popularnym wariantem ryżu, jest ryż biały. Choć jest on dostępny w każdym sklepie spożywczym, a jego przygotowanie jest nader proste i błyskawiczne, to niestety nie przyniesie nam on wielu cennych wartości odżywczych. Nieco inaczej jest w przypadku ryżu brązowego – tu mamy do czynienia z ogromną zawartością błonnika oraz wielu cennych witamin. Taka paleta wartości odżywczych to fenomenalne uzupełnienie diety. Na koniec warto dodać, iż występuje również ryż czerwony oraz czarny – one choć są znacznie mniej popularne, to także zawierają wiele ważnych dla funkcjonowania substancji.

Ryż basmati – nie ma sobie równych.

Tytułowy ryż basmati jest zdecydowanie jedną z najzdrowszych odmian. Pochodzi z Indii i tam też się go uprawia na szeroką skalę. Śnieżnobiały kolor oraz charakterystyczny orzechowy aromat to główne wyznaczniki tego produktu. Jego konsystencja po ugotowaniu jest naturalna, bowiem ryż basmati jest cienki i sypki – nie musimy zatem obawiać się o jego nadmierną kleistość. Posiada szereg cennych substancji z których najważniejsze to – żelazo oraz witamina B6. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb oraz owoców morza.


Autor

Joanna
Joanna


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)