Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Zdrowe domowe wyroby

1
  15/10/2016  |   Kategoria Wytrawnie

Gotowe dania i produkty znacznie ułatwiają nam życie, lecz niekoniecznie są odpowiednie dla naszego zdrowia. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je i sprawdza zawartość wielu artykułów.

Okazuje się wtedy, że niezwykle ciężko jest znaleźć produkty, które nie są wypełnione konserwantami, barwnikami, czy innymi szkodliwymi substancjami, choć są rekomendowane jako zdrowe i naturalne. Dlatego też coraz chętniej decydujemy się na produkcję własnych wyrobów, co do których mamy pewność i gwarancję jakości.

Pierwszym produktem, który chętnie wytwarzamy w domu jest chleb. Dla osób, które na co dzień jedzą pieczywo, różnica jest diametralna – jeszcze kilka lat temu mogliśmy nabyć w piekarni pięknie pachnący i świeży chleb, który mógł przeleżeć nawet i tydzień, a nie tracił na wartości. Dziś do wielu z nich dodawane są szkodliwe substancje, które powodują szybsze schnięcie i już następnego dnia chleb jest nie do zjedzenia. Dlatego też wiele osób piecze własne chleby, czy to z gotowych mieszanek, czy też według przepisów. Do ich wytworzenia używamy wyłącznie naturalnych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Wędliny

Kolejnym przykładem mogą być wędliny. Chyba każdy z nas uwielbia zapach oraz smak pysznych wędlin dobrej jakości. Jednak na półkach sklepowych pełno jest dzisiaj sztucznych wyrobów, które nie nadają się do spożycia przez swój skład, czyli antybiotyki, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Dlatego też warto zainteresować się wyrobem własnych wędlin, za które zapłacimy znacznie mniej niż za produkty sklepowe, a jakością nie będą się umywać. Wystarczy nam jedynie dobrej jakości mięso, sól oraz przyprawy, aby otrzymać pyszną, aromatyczną wędlinę.

To samo tyczy się żywności wędzonej – mięsa, kiełbasy, czy ryby w takim wydaniu są wyjątkowo smaczne i mają swój niepowtarzalny smak, którym chcielibyśmy się częściej zajadać. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wędzenie. Najchętniej korzystamy też ze starych polskich receptur, które zapewniają żywności naturalny i bogaty smak.

Jednym z naszych ulubionych dodatków do kanapek jest pasztet. Możemy nabyć go w postaci pieczonej lub w słoiku, dodajemy do niego ogórka, pomidora, paprykę, czy też czosnek. Jednak większość pasztetów, które dostępne są w sklepach, naszpikowana jest sztucznymi substancjami, a zawartość mięsa jest w nich znikoma. Do wyrobu własnego domowego pasztetu potrzebnych jest zaledwie kilka składników i w zaledwie kilka godzin możemy otrzymać gotowy, pachnący i naturalny produkt własnego wyrobu.

Produkując samodzielnie żywność, mamy pewność, że jest ona zdrowa i nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Wiele substancji dodawanych do marketowych produktów jest nawet rakotwórcza, o czym rzecz jasna nikt nas nie poinformuje. Tworząc domowe wyroby, znamy skład każdego jedzenia i co więcej, możemy skomponować je według własnych upodobań. Fakt, że musimy uzbroić się w cierpliwość i spędzić w kuchni wiele godzin, lecz taka żywność zapewni nam zdrowsze, a także dłuższe życie.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep swojskiwyrob.pl, specjalizujący się w sprzedaży artykułów do domowego masarstwa.


Autor

Joanna


Jeden komentarz


  1. DobryCzłowiek
     

    Fajny art. Można też kupić dobre wędliny na http://wiejskistragan.pl. Prosto od rolnika.





Odpowiedz


(wymagane)