Żywność ekologiczna to już świadomy wybór a nie moda

0
1455

Produkcja na masową skalę

Na pólkach w sklepach w większości dostępne są produkty żywieniowe o niskiej jakości, które kuszą przystępną ceną, ale są niezdrowe. Produkowane wielkich fabrykach są to najczęściej wysokoprzetworzone produkty, które dostarczają do naszego organizmu tylko kalorie, niewiele składników odżywczych i niestety jedzenie ich w nadmiarze może powodować takie choroby jak cukrzyca, otyłość a nawet nowotwory.

Zdrowe odżywianie

Od dawna wiadomo już, że zdrowe odżywianie wpływa korzystnie na nasz organizm, jak i samopoczucie. Wiele badań naukowych przeprowadzonych na całym świecie wykazały, że właściwe odżywianie jest wartościowe dla ludzkiego organizmu. Zdrowe produkty zawierają dużo więcej minerałów, witamin i innych substancji odżywczych, które mają zbawienny wpływ nas. Stosując codzienną dietę opartą na starannie dobranych produktach z ekologicznych upraw, dbamy o nasz układ pokarmowy, zasilamy komórki ciała, dostarczamy dobrego paliwa do pracy mózgu, jak i poprawiamy stan i wygląd naszych włosów, paznokci i skóry.

Żywność ekologiczna

Zdrowe odżywianie jest oparte na żywności ekologicznej. Produkty spożywcze ekologiczne to takie, które wyprodukowano bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin (czyli pestycydów), bez substancji i technik inżynierii genetycznej oraz bez sztucznych dodatków smakowych czy sztucznych aromatów. Dotyczy to także zwierząt, które hodowane są nie na sztucznych pokarmach i w humanitarnych warunkach. Firmy zajmujące się produkcją ekologicznej żywności współpracują z rolnikami uprawiającymi warzywa w czystych rejonach świata i w Polsce oraz z ekologicznymi hodowcami zwierząt. Takie organiczne mięso czy jaja są cenione za wysoką jakość i bardzo dobry smak.

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

Sklepy ze zdrową żywnością oferujące ekologiczne produkty są już niemal w każdym mieście. Świadomość ludzi rośnie z roku na rok na temat metod produkcji, zachowania dbałości o środowisko naturalne czy kontroli nad całym procesem wytwarzania. Jesteśmy również coraz bardziej nastawieni na walory zdrowotne naszych codziennych posiłków. Chcemy kupować żywność ekologiczną, ponieważ chcemy czuć się lepiej, zdrowiej i pragniemy mieć wpływ na ochronę środowiska, gdyż uprawa ekologicznej żywności i hodowla zwierząt nie obciążają środowiska w stopniu większym  niż naturalne ekosystemy. Nie od dziś wiadomo, że rolnictwo ekologiczne zużywa o 50% mniej energii i emituje dużo mnie gazów cieplarnianych. Warto dodać, że sieci handlowe i supermarkety również wzbogacają ofertę o produkty z certyfikatami jakości żywności ekologicznej.

Korzyści zdrowotne ekologicznej żywności

Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa dla nas niż żywność tzw. przemysłowa. Liczne badania naukowe, w których porównano wartość odżywczą i składniki różnych warzyw, owoców i pieczywa z upraw ekologicznych i z upraw przemysłowych wykazały, że produkty ekologiczne zawierają kilkadziesiąt procent więcej dobrych substancji odżywczych i kilkanaście procent mniej szkodliwych azotanów niż produkty z upraw przemysłowych. Wynika to z tego, że w rolnictwie przemysłowym stosuje się kilkaset różnych związków chemicznych, których używanie w ekologicznych gospodarstwach jest zabronione.

Warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw zawierają więcej antyoksydantów, błonnika czy np. witaminy C. Mają więcej witamin, a mniej azotanów i związków pochodzących ze sztucznych nawozów. Wybierając w sklepie np. mleko ekologiczne fundujemy sobie znacznie większą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które są odpowiedzialne między innymi za przeciwdziałanie nowotworom i starzeniu się komórek. Taka zwiększona zawartość kwasów omega wynika z tego, iż krowy w hodowlach ekologicznych są odpowiednio zdrowo karmione. Takie menu wpływa korzystnie na jakość ich mleka.

Żywność ekologiczna – czy warto?

Na to pytanie jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź – tak, warto. Ceny takich produktów są coraz bardziej przystępne. Dostępność już nie sprawia problemu, obok sklepów stacjonarnych możemy bez problemu kupić produkty Eko przez Internet. Badania potwierdzają, że żywność produkowana przemysłowo zawiera o wiele więcej rakotwórczych metali ciężkich, pestycydów i azotanów niż produkty ekologiczne. A to mówi samo za siebie – warto zapłacić nieco więcej i mieć pewność, że nasze posiłki są zdrowe i nie szkodzą nam. Do tego dochodzi też kwestia tego, iż kupując produkty ekologiczne od regionalnych dostawców, którzy wytwarzają swoje wyroby zgodnie ze starymi recepturami bez dodatków konserwujących i polepszaczy smaków, wspieramy lokalną gospodarkę, a przede wszystkim przyczyniamy się do ochrony środowiska.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię