Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Leki z ogrodu

0
  29/10/2015  |   Kategoria Zdrowie

W założeniach architektonicznych nowych osiedli domków jednorodzinnych coraz częściej stawia się na ogrody naturalistyczne, w których miejsce znajdują również grządki ziołowe i warzywne. Sadzi się tam krzewy owocujące i drzewa. To bardzo dobra wiadomość dla osób pasjonujących się zdrowym stylem życia. Ogród to, bowiem nie tylko otaczające dom, piękne trawniki i dobrze dobrane rośliny, ale również źródło witamin, związków mineralnych, cukrów, białek czy związków odpowiedzialnych za prawidłowe działanie organizmu – układu pokarmowego, hormonalnego itd.

Każdy przyzwyczaił się, że znane z czasów dziecięcych, babcine ogródki pełne warzyw i owoców są już niemodne. Wiele z nich przykryła pięknie przycięta trawa, rabaty bylinowe, cięte krzewy i ozdobne drzewa. Całe szczęście trendy te mijają. Można mieć piękny ogród, ale piękny i zdrowy ogród to już trzeba mieć koniecznie. Szczególnie, bowiem rabaty zielne mogą nam przynieść nie tylko przyjemność dla oka, ale również mnóstwo drogocennych substancji, których nie uzyskamy drogą suplementacji wprost z apteki.

Czego możemy oczekiwać od grządki ziołowej?

Zioła mogą rosnąć w naszym ogrodzie dosłownie wszędzie. Na samodzielnych, dobrze przygotowanych grządkach, na grządkach współdzielonych z innymi uprawami, losowo rozrzucone po całym ogrodzie czy w pojemnikach. Od miejsca upraw ziołowych zależy całe założenie ogrodu. Wpisanie pięknych krzewów mięty, lauru czy nawet szczypioru daje niezapomniane wrażenia. Rośliny te nie tylko będą naszym źródłem zdrowia, ale również, stosowane, jako obwoluta grządek warzywnych czy sadzone przy wrażliwych roślinach ozdobnych, mogą np. odstraszać komary, mszyce, gryzonie i wiele innych szkodników, ograniczając tym samym konieczność chemicznej ochrony roślin. To z kolei wpłynie na zdrowie naszego organizmu.

Warto jednak pamiętać, że zioła rosną wszędzie, ale najlepiej na stanowiskach odpowiednio do tego przygotowanych. Ziemia na grządkach ziołowych powinna być przepuszczalna i średnio bogata w związki pokarmowe. Szczególnie należy zadbać, aby rozpulchnić np. dodatkiem torfu czy piasku zbitą glebę gliniastą. Takie stanowisko grozi, bowiem słabym wzrostem ziół oraz ich zagniwaniem. Zalegająca woda w ziemiach ciężkich jest też siedliskiem grzybów i bakterii, które skutecznie potrafią unicestwić całą uprawę. Dobrze jest też zadbać o odpowiednie stanowisko ziół. Grządka powinna mieć wystawę południową i zachodnią. Tak zlokalizowane miejsce jest dostatecznie nasłonecznione i ciepłe. Nie zagrażają my zimne wiatry wschodnie oraz wieczne zacienienie, które nie wpływa pozytywnie nawet na zawartość substancji czynnych, iż związków mineralnych ziół. Bardzo dobrym wyjściem jest tu uprawa pojemnikowa, w której można dobrowolnie manewrować zarówno, jakością podłoża, jak i miejsce wzrostu roślin.

ziola

Zioła do zadań specjalnych

Każda roślina ma odpowiedzialne za określone działanie substancje czynne. Korzenie goryczki, ziele drapacza japońskiego, mniszek lekarski czy kminek mają substancje gorzkie, liście babki natomiast śluzowce. Flawonoidy i karetonoidy są w rdeście ptasim, skrzypie, kwiatach czarnego bzu, lipy czy nagietka. Steroidy występują między innymi w kwiatach dziewanny, korzeniach aralii a polisacharydy, glikoproteiny i białka obecne są w zielu jeżówki, liściach aloesu i żyworódki, kwiatach arniki górskiej czy w zielu jemioły.

Aby wymienione wyżej substancje czynne działały, zioła przerabia się na kilka sposobów. W niektórych podstawą jest posiadanie suszu, inne opierają się na materiale żywym.

Sposoby przerabiania ziół:

  • Napary. Zioła zalewane gorącą wodą, zaparzane i przecedzane. Stosujemy do naparów, przemywania i okładów
  • Odwary. Zioła zalane wodą i doprowadzane do wrzenia a następnie przecedzane i pite
  • Nalewki. Zioła zalewane 70% alkoholem, odstawiane na 4 – 7 tyg. Przechowywane w ciemnych butelkach.
  • Maceraty. Zioła zalewane letnią wodą, odstawiane na max 10 godz.
  • Okłady. Robione z ziół śluzowych – dają gęstą papkę, którą ogrzewa się i stosuje w okładach.
  • Kompresy. Zioła gotowane przez ok 20 min, przecedzane i nakładane na ściereczkę a następnie na chore miejsce.
  • Octy ziołowe. Zioła mieszane się z octami owocowymi czy winnymi i odstawiane na k 3 tyg. Stosowane do przemywania.
  • Kataplazmy. Przygotowane z nasion lnu, kwiatów lipy – gęstą papkę, doprowadza się do wrzenia, zawija się w ściereczkę bawełnianą i robi okłady.
  • Maski ziołowe. Zioła zalewane letnią wodą i podgrzewane do konsystencji ułatwiającej naniesienie maski na twarz

Oczywiście nie tylko zioła leczą. Duże działanie mają uprawiane od lat warzywa i owoce. Maliny działają przecież napotnie, jagody regulują przemianę materii, marchew zatrzyma kłopotliwe rozwolnienie a wiśnie pomogą zwalczyć ból głowy. Na choroby wątroby idealny jest chrzan, pomidory oraz zielony groszek a układ moczowy pomoże wyleczyć rzeżucha czy żurawina. Ciśnienie krwi poprawi aronia, szpinak czy suszone morele i miód a krążenie krwi uleczy również rozmaryn. Przy wyczerpaniu pomocny będzie owies i rozmaryn a z depresją powalczą ogórecznik czy melisa.

Warto, więc postawić na samouleczanie zdrowymi warzywami, owocami i ziołami, które mogą rosnąć tuż obok, w naszym ogrodzie.

Autor artykułu:
Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep meblowy Ogrodolandia. Sklep oferuje min. szeroki wybór mebli ogrodowych (http://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe), pergoli, donic ogrodowych i architektury ogrodowej.


0 komentarzy



Skomentuj


Odpowiedz


(wymagane)