Chleb z marchwią

0
779

Ten chleb nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Kurkuma nada mu złoty kolor a posypka z soli sprawi, że będzie chrupiący.

[box_error]Składniki na 2 bochenki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 kg mąki
  • łyżka soli
  • 200 g marchwi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki kurkumy

[/box_error]

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą.
  2. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych otworach, a następnie dodajemy do niej oliwę, kurkumę oraz rozpuszczone drożdże.
  3. Teraz wsypujemy mąkę i wyrabiamy wszystkie składniki na gładkie ciasto i odstawiamy je na 40 minut do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
  4. Natłuszczamy dwie formy i oprószamy je mąką. Ciasto trzeba ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i włożyć do form.
  5. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Piekarnik podgrzewamy do temperatury 200 C
  6. Bochenki smarujemy rozmieszanym żółtkiem i posypujemy solą gruboziarnistą.
  7. Pieczemy 40-50 minut

[box_warning]To pyszny i zdrowy chleb, dzięki zawartości kurkumy i marchwi.[/box_warning]

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię