Dieta długowiecznych narodów świata – co jeść, by nie chorować.

2
738

Mówi się, że jesteśmy tym co zjadamy. A to oznacza, że mamy wpływ na nasze zdrowie i długowieczność. Czasem wystarczy, że zmienimy przyzwyczajenia i zaczniemy wprowadzać do naszej codziennej diety niektóre składniki z dwóch najzdrowszych kuchni świata: azjatyckiej i śródziemnomorskiej. I nie musimy wcale przerzucić się tylko na sushi czy sałatkę grecką – wybierzmy najzdrowsze składniki i wkomponujmy je do naszych dań. To już coś.

Antynowotworowe przyprawykurkumina została najbardziej przebadana przez naukowców. Dodawana jest niemal do każdego dania kuchni hinduskiej. Kurkumina jest głównym składnikiem mieszanki curry. Ma ona silne działanie przeciwnowotworowe. Np. podczas jednego z wielu testów, gdzie przez 30 dni grupie palaczy podawano do każdego dania łyżeczkę kurkuminy okazało się, po analizie moczu, że po tak krótkim czasie (30 dni diety) znacznie obniżyła się ilość niebezpiecznych związków zdolnych do uszkadzania DNA.

Mieszkańcy Japonii prawie nie chorują na raka ponieważ ich dieta oparta jest głównie na owocach morza, warzyw i mnóstwa przypraw. Dzięki temu jest niskokaloryczna, a jak wiadomo nadmiar kalorii sprzyja epidemii raka w Europie i Ameryce. Kuchnia japońska skutecznie obniża poziom cholesterolu. Powód – bardzo mała ilość zjadanego mięsa oraz duża ilość spożywanych składników, które zabijają zły cholesterol, typu olej sojowy i sos sojowy pełne steroli roślinnych. Obniża cholesterol także fermentowana soja, czyli słynne tofu i grzyby shiitake zawierające eritadeninę (związek o zdolności zamiany złego cholesterolu (LDL) na na dobry (HDL).

Ryż, ale nie biały, którym zajadają się europejczycy, tylko dziki, czarny lub brązowy. W tych ciemnych otoczkach właśnie, jest duża dawka antocyjanów, tych samych co w czerwonym winie.

Dieta śródziemnomorska to dieta też odporna na raka i sprzyjająca długiemu zdrowiu. Jest pełna dobroczynnych pomidorowych sosów z dodatkiem czosnku. Zawarty w nim siarczek allilu wzmacnia działanie likopenu (związku o właściwościach przeciwrakowych), który uwalnia się z pomidorów pod wpływem podwyższonej temperatury. Także: łączmy pomidory z czosnkiem!!

Fermentowane produkty: ich główna zaleta to zwiększenie odporności organizmu. Dania z nich można znaleźć niemal w każdej kuchni. W kuchni polskiej: kwaszona kapusta i kiszone ogórki. Kuchnia japońska: fermentowana soja. Kuchnia śródziemnomorska: oliwki. Kuchnia hinduska i arabska: kwaśne mleko i wszelkie jogurty. Cała tajemnica mocy fermentowanych produktów to bakterie probiotyczne. Kultury tych bakterii stymulują wytwarzanie ciał odpornościowych w jelitach dzięki czemu wzmacniamy siły obronne całego naszego organizmu. 

I jeszcze ważny składnik : ciemne owoce, które są pełne antyutleniaczy: jagody goji (owoce Himalajów, dostępne w niektórych sklepach wegetariańskich), nasze jagody, aronia, borówki, czarna porzeczka. Jedzmy tego jak najwięcej!

[box_info]Czyli podsumowując: by zdrowo i długo żyć trzeba jeść:

  • przyprawy: kurkumina (curry, garam masala – to głównie +inne)
  • mniej mięsa a więcej ryb i owoców morza
  • dziki ryż
  • pomidory z czosnkiem (zwiększamy ilość warzyw)
  • fermentowane produkty: kapusta kiszona, ogórki kwaszone, oliwki, tofu, zsiadłe mleko i jogurty
  • czerwone wino
  • bomba pełna antyutleniaczy: jagody, jagody goji, borówki,aronia, czarna porzeczka

[/box_info]

Wprowadzenie nowych dodatków do naszej codziennej diety nie jest trudne. Zacznijcie powoli. Można zacząć od swoich przyzwyczajeń w restauracji: następnym razem gdy się tam wybierzecie: zamówcie rybę. A gdy będziecie piec ciasto z owocami: wybierzcie jagody bądź borówki. Sobota niech będzie dniem ryżu. No i trzeba opanować na początek choć jedno danie z curry.

[box_info]A co ważne, trzeba nauczyć nowych smaków także swoje dzieci – wśród wszechobecnej przetworzonej, europejskiej żywności musowo nauczmy je smaków pełnych zdrowia.[/box_info]

To nie fanaberie, to wasze życie i zdrowie.

 

Autor © :  Joanna ,  napisz do autora : email

Łóżka dla dzieci

2 KOMENTARZE

  1. Coś w tym jest. U nie w rodzinie prawie wszyscy maja problem z cholesterolem i otyłością. A mączne jedzenie u nas króluje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię