Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Kulinaria

Dieta przed ciążą – jak się przygotować?

Dziś większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Odpowiedni sposób odżywiania się to podstawa, którą zaleca się ciężarnym kobietom. Czy ...
patelnia-na-indukcje

Dobra patelnia na kuchenkę indukcyjną

Zmiana wyposażenia kuchni i zakup kuchenki indukcyjnej jest związana z koniecznością zainwestowania w nowe naczynia służące do gotowania. Trzeba pamiętać, że standardowe garnki oraz patelnie nie będą nadawały się ...
illy-kawa

Illy – włoskie kawy

Miłośnikom włoskich kaw z pewnością doskonale znana jest marka Illy. To firma z wieloletnią tradycją – początki jej powstania są datowane na rok 1933, kiedy to Francesco Illy zdecydował się na założenie w Tri...
buraki

Warzywo o wielkich możliwościach – burak czerwony

Buraki kojarzą nam się głównie z barszczem oraz zasmażanym dodatkiem do drugich dań. Jednakże warzywo to warto wprowadzić do jadłospisu także pod postacią surówek i dodatku potraw na zimno i na ciepło. Przetwory z ...
kawa z mlekiem

Kawa – z mlekiem czy bez?

Świat kawoszy dzieli się na dwa wyraźne obozy – tych, którzy cenią przede wszystkim naturalne nuty smakowe czarnego naparu oraz na sympatyków kawy z dodatkami. Mleko, które jest najpopularniejszym składnikiem napojów...

Kaszka manna w menu malucha

W pierwszych tygodniach i miesiącach życia niemowlaka podstawowym i jedynym posiłkiem jest mleko matki lub specjalna mieszanka mleczna, zwana potocznie mlekiem modyfikowanym, które nie tylko zaspokajają głód, ale dostarc...
dieta-dla-skory-suchej

Powody, przez które warzywa przestają być zdrowe!

Postanowiłeś pójść do sklepu, aby zrobić zakupy, a po drodze poszedłeś do warzywniaka, aby zakupić warzywa. Nie miałeś zamiaru oszczędzać, ponieważ na zdrowiu nie wolno oszczędzać, a jak się mówi warzywa to sa...
SONY DSC

Skąd na polskich stołach wzięły się pierogi?

Gdyby zapytać „przeciętnego Kowalskiego” o dania typowe dla polskiej kuchni, a często wręcz uważane za polskie, bez wątpienia jedną z odpowiedzi, poza gołąbkami, bigosem czy barszczem, byłyby pierogi. Historia teg...
nowoczesna-kuchnia

Jaka kuchenka do nowoczesnej kuchni?

Remontujesz kuchnię lub kupujesz nowe mieszkanie, planujesz urządzenie nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni, dobierasz odpowiednie meble, kompletujesz sprzęt kuchenny i zastanawiasz się nad najlepszą dla siebie kuchenką. Ja...
kawa (1)

Jak Polacy lubią kawę?

Machiatto, frappe, espressso, latte, mocca, flat white, americano, po wiedeńsku, irlandzku i turecku. Rodzajów kaw istnieje niezliczona ilość, a każdy z nas posiada swoją własną ulubioną. Jednak jak wynika z przeprowad...
sliwka-kalifornijska (3)

Suszone śliwki w diecie dziecka

Dzieci uwielbiają słodki smak suszonych śliwek. Tymczasem niewiele mówi się o śliwkach suszonych w żywieniu dzieci, podczas gdy mogą one stanowić cenny składnik zróżnicowanej i zbilansowanej diety.Kiedy zacząć je ...
open-card

Zjedz na mieście, by mieć siły do pracy

Mówi się, że jak człowiek jest głodny, to jest zły. Jeżeli pracujesz zawodowo, doskonale wiesz, jak ważne jest regularne spożywanie posiłków. To one są źródłem niezbędnej energii. Posiadając kartę OpenCard, b...
kafeterka (1)

Nowoczesne kawiarki gwarancją uzyskania przepysznej kawy!

Myśląc o kawie, mamy zwykle na myśli tę z ekspresu, a także zwykłą rozpuszczalną. W pierwszym przypadku uzyskujemy pyszny oraz zdrowy napój, jednak wielu kawoszy zniechęca duży kosz zakupu urządzenia. Kawa rozpuszcz...
naturalny-polski-miod (2)

Kuchnia miodem płynąca

Miód to wspaniały dodatek do potraw, zarówno tych słodkich jak i wytrawnych. Nie tylko nadaje potrawą niezastąpiony aromat, ale jeszcze wzbogaca dania o wartości odżywcze. Nie tylko od święta Miód jest zdrowszą alte...
patelnia-indukcja

Jaką patelnię kupić na indukcję?

Nowoczesne patelnie są o wiele bardziej funkcjonalne niż te, które pamiętamy sprzed lat. Pozwalają przygotowywać zdrowe potrawy bez dodatku tłuszczu. Odpowiednio dobrane warstwy zapobiegają przywieraniu produktów. Czę...

Pysznie i z pomysłem, czyli warmińsko-mazurska kuchnia regionalna

Kulinarne gusta Polaków są dość konserwatywne. Można wręcz zaryzykować stwierdzenie, że w większości polskich domów w niedzielne popołudnia na stole króluje Jego Wysokość Schabowy z damami dworu w postaci ziemnia...
forma-do-pieczenia (4)

Ogromny wybór forem do pieczenia

Przez ostatnie kilka lat gotowanie stało się bardzo modne. W niezwykle szybkim tempie powstają coraz to nowe blogi i strony internetowe poświęcone właśnie tej tematyce. Co ciekawe, nie gotują już tylko profesjonaliści...
pieczemy-z-dzieckiem (2)

Słodkie przekąski, które możesz przygotować z dzieckiem

Nic nie zbliża rodziców i dzieci tak bardzo, jak wspólne wykonywanie domowych czynności. Niezależnie od tego, ile lat ma twoja pociecha, możesz zachęcić ją do wspólnego przygotowywania jedzenia – szczególnie zaś s...
szybkowar (3)

Szybkowar w naszej kuchni

Obecnie prawie każdy z nas spożywa domowe posiłki w mniejszym lub większym pośpiechu. Praca, nauka, chęć wybicia się czy też jakieś inne obowiązki nie pozwalają nam na długie stanie w kuchni i przygotowywania obiad...
obrecz-do-ciasta (2)

Obręcz do warstwowego cięcia ciasta

Pyszne ciasto warstwowe, przekładane kremem, dżemem czy inną słodką masą prezentuje się apetycznie a smakuje jeszcze lepiej. Czasem możemy mieć kłopot z równym skrojeniem naszego biszkopta na kilka plastrów. Tu z po...
zelkowe-lody (3)

Żelkowe lody

Lato to czas lodów! Dorośli i dzieci zajadają się nimi niemal codziennie. W sklepach, cukierniach i lodziarniach dostępne są tysiące smaków, jest więc w czym wybierać. Poniżej pomysł dla tych, co lubią sami robić ...