Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Produkty i składniki
okrasa

Magia ziół i przypraw

Zioła i przyprawy są połową sukcesu nie tylko w kuchni, ale również w kwestii zdrowia. Odgrywają więc ważną rolę w naszym życiu. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z ich zalet smakowych, jak i zdrowotnych. Dzis...

pyszna_kawa_bezkofeinowa-1

Kawa bezkofeinowa

Kofeina to naturalny sposób na to, by pobudzić nasz organizm do działania, a mózg do intensywniejszej pracy. Kwas kofeinowy zawarty w kawie ma właściwości zdrowotne – pomaga zwalczać rakotwórcze substancje, jakie...

coca-cola

Czego nie wiesz o Coca-Coli?

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie napojów gazowanych jest Cola. Sprzedawany pod brandem Coca-Cola napój jest znany niemalże każdemu. Co warto o nim wiedzieć? Interesujące fakty na temat Coca-Coli ...


illy-kawa

Illy – włoskie kawy

Miłośnikom włoskich kaw z pewnością doskonale znana jest marka Illy. To firma z wieloletnią tradycją – początki jej powstania są datowane na rok 1933, kiedy to Francesco Illy zdecydował się na założenie w Tri...

buraki

Warzywo o wielkich możliwościach – burak czerwony

Buraki kojarzą nam się głównie z barszczem oraz zasmażanym dodatkiem do drugich dań. Jednakże warzywo to warto wprowadzić do jadłospisu także pod postacią surówek i dodatku potraw na zimno i na ciepło. Przetwory z ...

kawa z mlekiem

Kawa – z mlekiem czy bez?

Świat kawoszy dzieli się na dwa wyraźne obozy – tych, którzy cenią przede wszystkim naturalne nuty smakowe czarnego naparu oraz na sympatyków kawy z dodatkami. Mleko, które jest najpopularniejszym składnikiem napojów...


sliwka-kalifornijska (3)

Suszone śliwki w diecie dziecka

Dzieci uwielbiają słodki smak suszonych śliwek. Tymczasem niewiele mówi się o śliwkach suszonych w żywieniu dzieci, podczas gdy mogą one stanowić cenny składnik zróżnicowanej i zbilansowanej diety.Kiedy zacząć je ...

httpwww.promoszop.pl  (1)

Ciekawe smaki mniej znanych kuchni

Smak pizzy i sushi znamy już na pamięć. W poszukiwaniu nowych doznań dla podniebienia warto zwrócić uwagę na mniej znane kuchnie świata, takie jak argentyńska i brazylijska czy australijska. Czym się charakteryzują? ...

IMG_0004kkk

Prażenie składników

Prażone płatki, nasiona czy orzechy nadadzą ciastu wspaniały aromat. W piekarniku i na patelni: do prażenia używaj bardzo gorącej patelni bez tłuszczu – musi być czysta i sucha. Delikatnie poruszaj patelnią, aby...


quiche-montage

Placki, quiche i tarty

Placek: to specjalność angielska. W podstawowym przepisie natłuszczone naczynie żaroodporne wypełnia się danymi składnikami a następnie przykrywa wierzchem ciasta. Obecnie często przygotowuje się najpierw spód, podpi...

drozdze_vs_0

Drożdże – jak używać

Drożdże to podstawowy składnik ciasta drożdżowego. Świeże: używane są do wypieku świeżego chleba, słodkiego pieczywa, ciastek, pierożków i pizz. Należy je trzymać w lodówce. Podczas przechowywania drożdże mog...

10002_MEDIUM

Beza – słodka podstawa tortów i ciasteczek

 Jak zrobić bezę?  Ciasta bezowe robi się z białek ubitych z cukrem  i ewentualnie dodatkami aromatycznymi. Aby piana z białek się udała, miska i trzepaczka lub końcówki miksera muszą być czyste i całkowicie such...


Pastasorten3

Mini przewodnik po makaronach

Masz ochotę na makaron z sosem czy sałatkę? Nie wiesz jaki makaron wybrać – długi, krótki, prosty czy karbowany, cienki czy gruby a może kolorowy? Oto mini przewodnik po makaronach! BUCATINI – kształtem przy...

tart-shell-and-rolling-pin

Ciasto kruche: słodkie i wytrawne.

CIASTO KRUCHE SŁODKIE: przygotowuje się je z mąki, cukru, tłuszczu i żółtka. Składniki łączymy szybko – ręcznie lub w mikserze (jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo, ciasto stanie się twarde). Trzeba pamięt...

royal icing

Polewy i lukry

Skład, konsystencja i zastosowanie: LUKIER KLASYCZNY: używany jest do ciast, tart i wielu innych deserów. Przygotowuje się go z cukru i wody, choć wodę można zastąpić kawą, likierem, czekoladą albo sokiem owocowym (c...


CCI20120523_00005b

Orzechy

Ciekawe informacje:Orzechy rosną na krzewach i drzewach różnych rozmiarów.  Skorupki różnią się wyglądem i twardością. Bywają gładkie lub pomarszczone, w kolorach od beżowego po ciemnobrązowy.  Często pojawiaj...

olej

Olej i margaryna

Tłuszcz to składnik większości przepisów na wszelkie wypieki, w tym np. chleb. Rola tłuszczu: dzięki jego zawartości wypieki są wilgotniejsze i mniej się kruszą. Tłuszcz bezmleczny: osoby z alergią na mleko i przet...

soda_

Środki spulchniające

Potrzebne są nam przy pieczeniu ciast i chleba. Podobnie jak świeże drożdże, muszą być używane prawidłowo, by dały jak najlepsze rezultaty. Proszek do pieczenia – jest najczęściej stosowanym środkiem spulchni...