Kurczak a’la shoarma

2
991

[box_warning]Składniki:

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Po jednej papryce : czerwona, zielona, żółta
  • Średniej wielkości czerwona cebula
  • 200g pieczarek
  • Żółty ser do posypania (według upodobań)
  • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do shoarmy
  • Olej rzepakowy do smażenia

[/box_warning]

Często podaję te potrawę, moje pociechy są zadowolone bo jest kolorowo na talerzu .

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski. Smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, posypujemy przyprawą do shoarmy i mieszamy.

Gdy kurczak będzie już podpieczony dodajemy papryki pokrojone w paseczki, smażymy ok. 5min. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w piórka, a na końcu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Pamiętajcie aby nie przesmażyć warzyw, niech będą lekko twardawe (al-dente). Potrawę przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy żółtym serem i podpiekamy w piecyku w temp.1800C na termoobiegu, aż ser nam się zarumieni.

Podajemy od razu po wyciągnięciu z piecyka, ja podaję z ryżem ugotowanym na sypko.

SMACZNEGO

 

podsmaż składniki
podsmaż składniki

 

podpiecz w piekarniku
podpiecz w piekarniku

 

 

 

Łóżka dla dzieci

2 KOMENTARZE

  1. JUŻ WIEM CO DZISIAJ ZROBIĘ NA OBIAD 🙂 !! Wygląda tak smakowicie, że nie mogłabym tego nie zrobić 🙂 A wręcz nie mogę już się doczekać jak to zjem 😀

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię