Pierniczki mojej babci

0
808
Pierniczki
po upieczeniu polukruj

[box_warning]

Składniki (na ok. 70 ciastek):

  • 1 Kg mąki
  • 200g mielonych migdałów
  • 2 szklanki płynnego miodu
  • 1,5 opakowania przyprawy do pierników
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/3 opakowania masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia wcześniej rozpuszczonego w wodzie
  • 2,5 łyżeczki sody
  • Opakowanie lukru
  • Foremki do wykrawania ciastek

[/box_warning]

Moje dzieci wymyśliły w tym roku że chcą mieć na choince pierniczki, niestety nie posiadałam żadnego przepisu, ale babcia przybyła mi na ratunek i wyszukała swój niezawodny przepis.

Mąkę, cukier, migdały, proszek do pieczenia sodę i przyprawę do pierników mieszamy w misce.

W garnku rozpuszczamy masło w miodzie, mieszamy kilka razy, gdy składniki się połączą wlewamy do suchych składników i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.

Na desce porcje ciasta wałkujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pamiętajmy o zrobieniu dziurki, najlepiej wykałaczką, aby można było zawiesić łakocie na choince. Pieczemy w piekarniku w temp. 1700C termoobieg, czas 15 min.

Na koniec polukrujcie ciasteczka, ja robię to z dziećmi bo mają niesamowitą frajdę w wymyślaniu wzorów na ciasteczkach.

pozostaw ciasto na kilka minut
pozostaw ciasto na kilka minut

 

rozwałkuj ciasto, pamiętaj aby nie było za cienkie
rozwałkuj ciasto, pamiętaj aby nie było za cienkie

 

wytnij cisteczka
wytnij cisteczka

 

przełóż ciastka na blachę
przełóż ciastka na blachę

 

po upieczeniu polukruj
po upieczeniu polukruj

 

 

 

 

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię