Rolki z szynką parmeńską i ziemniakami

0
735

To dość szybkie danie do przygotowania. Wygląda smacznie i tak też smakuje. Ciasto francuskie kupimy niemal w każdym markecie. Szynkę parmeńską można zastąpić np. tartymi pieczarkami czy papryką pokrojoną drobno lub wędzonym łososiem. Wtedy będziemy mieć wersję wegetariańską. Rolki te to dobre menu na przyjęcie.

[box_error]Składniki:

  • 6 arkuszy ciasta francuskiego
  • 100 gm szynki parmeńskiej
  • 4 Ziemniaki
  • 1 cebula  
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

[/box_error]

 Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C, przez około 30 minut, aż staną się brązowe.

Podążaj za zdjęciami:

Obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek.

 

Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą.

 

W między czasie kroimy grubo szynkę parmeńską

 

Cebulę z czosnkiem przesmażamy aż zbrązowieją

 

Dodajemy szynkę do cebuli z czosnkiem i podsmażamy aż będzie chrupiąca

 

Na tarce ścieramy ziemniaki

 

Starte ziemniaki dodać na patelnię i podsmażyć chwilkę razem.

 

Doprawiamy solą i pieprzem

 

Dodajemy posiekaną pietruszkę. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

 

Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia i ułożyć arkusze ciasta. Jeśli używacie ciasta francuskiego mrożonego, musi być ono całkowicie rozmrożone.

 

Podzielić mieszankę równomiernie między 6 arkuszy ciasta francuskiego

 

Zwijamy ciasto. Trzeba upewnić się , że koniec ciasta jest pod spodem rolki

 

Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, zachowując odstęp. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 C

 

Pieczemy na brązowy kolor

 

Najlepiej smakują ciepłe.

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię