Obecność mięsa w menu, mimo iż nieodzowne, może okazać się nieco monotonne, a na dodatek często dłużej trwa przygotowanie go, aniżeli innych produktów. Czy musi tak być? Oczywiście nie musi! Poniżej trzy nieskomplikowane sposoby na przyrządzenie pysznego i wartościowego dania z mięsa, ale w czasie krótszym niż zwykle.
Zdjęcie zgodnie z licencją CC0 Public Domain, autor: amelie123
O tym, że białko jest niezwykle istotnym elementem diety i odgrywa w żywieniu znaczącą rolę, nie ma potrzeby przekonywać nikogo, a już z pewnością osób, które zwracają szczególną uwagę, na to, jak się odżywiają, jak na przykład sportowców czy matki dbające o zdrowie swych pociech. Oprócz roślin strączkowych, orzechów i nasion, najbogatszym chyba źródłem białka jest mięso. Niestety czasami z rozmaitych przyczyn konieczne jest wyłączenie pewnych wysokobiałkowych produktów. Niektórzy są uczuleni na orzechy, inni próbują zrzucić wagę, a wiele dzieci nie lubi zapachu ryb.
Po pierwsze, frytkownice
Przypieczone w piekarniku mięso ma naprawdę wyjątkowy smak i aromat, a to dzięki substancjom, jakie powstają podczas reakcji między grupami aminokwasów i glukozą (są nimi np. melanoidyny). Jednakże sporo czasu zajmuje nagrzanie piekarnika, a także samo pieczenie. Równie smaczne, choć nie najzdrowsze z powodu ilości wchłanianego tłuszczu jest tradycyjne smażenie na patelni. Tłuszcze są naturalnie potrzebne chociażby do metabolizmu niektórych witamin, ale z pewnością w ograniczonej ilości. Alternatywą są tu frytkownice, ponieważ wbrew pozorom, mięso czy warzywa smażone techniką zatopienia we wrzącym tłuszczu wchłoną go znacznie mniej.
Po drugie, grille
Znacznie lepsze będzie mięso z grilla – jego atutami są nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, lecz również fakt, że jest po prostu zdrowsze niż smażone, ponieważ nie ma tyle tłuszczu przy całej wartości odżywczej. Mowa jednak o szybkim przygotowywaniu mięsa, a rozstawienie sprzętu, czy rozpalenie ognia trwa czasem dłużej niż samo pieczenie. Poza tym, jak grillować w deszczowe lub mroźne dni? To proste! Od czego są grille elektryczne? Na rynku dostępne są bardzo praktyczne grille kontaktowe, posiadające dwie płyty grzejne, dzięki którym mięsa nie trzeba przewracać. Co więcej, można samemu ustawić wymaganą temperaturę i czas pieczenia, a jeśli wziąć pod uwagę fakt, że w ofercie sprzedażowej są grille kontaktowe z możliwością rozgrzania płyty do 300°C, to można przyrządzić w ten sposób różne produkty, uzyskując ten sam efekt.
Po trzecie, zapomnij o powyższych
Zanim nauczyliśmy się panować nad ogniem i z jego pomocą przetwarzać tego typu pożywienie, przez tysiąclecia ewolucji mięso spożywaliśmy na surowo. Metabolizm białka w takiej postaci może pochłonąć nawet do 30% jego wartości energetycznej, jednakże posiłek będzie w takim samym stopniu bogaty w białko, lecz mniej kaloryczny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu. Pamiętać wszakże należy, że mięso bezwzględnie powinno pochodzić z pewnego źródła, gdzie zostało przebadane przez odpowiednie służby. Można więc odstawić frytkownice, rondle, a nawet praktyczne i wygodne grille kontaktowe i zaserwować sobie befsztyk tatarski (tzw. „tatar”), włoskie carpaccio z wołowej ligawy lub tradycyjne japońskie sushi. To nie tylko eleganckie i smaczne potrawy, ale też niezbyt czasochłonne a, co najważniejsze, wraz z dodatkami w postaci warzyw każda z nich może stanowić zdrowy zbilansowany posiłek.
MaxVerbi
W artykule wykorzystano informacje o produktach ze strony: emaks.pl/gastronomia-1/plyty-grillowe-grille-konta.
Dobry, błyskotliwy, nowatorski – nic dodać, nic ująć.
Oby więcej takich artykułów na stronach.
Dzieki zastosowaniu roznych przypraw mozesz podkreslic jego walory smakowe. Na sklepowych polkach sa takze dostepne mieszanki przypraw przeznaczone do okreslonych potraw z miesa mielonego. Doskonale sprawdza sie takze ziola . Mozesz sprobowac przygotowac przyprawe domowej receptury, stosujac ziola i warzywa, ktore masz pod reka.
Najlepsze z grilla, byle nie przypalić i przesuszyć.