Jak zrobić bezę? Ciasta bezowe robi się z białek ubitych z cukrem i ewentualnie dodatkami aromatycznymi. Aby piana z białek się udała, miska i trzepaczka lub końcówki miksera muszą być czyste i całkowicie suche. Jeśli do białek dostanie się nawet odrobina wody lub żółtka, piana nie będzie odpowiednio sztywna.
Ciasto bezowe wypieka się, a wręcz wysusza w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, w temperaturze 100-120 C.
Warto zrobić smakowe ciastka, przekładając dwie bezy pysznym kremem lub deser lodowy – z bezy, lodów i sosu np, czekoladowego.
Metoda przygotowania masy bezowej zależy od tego, do czego chcemy ją wykorzystać. Krycha beza najlepiej nadaje się na pojedyncze beziki, natomiast ciągnąca – na ciastka oraz torty.
Beza krucha: aby ją przygotować, dodać trzeba do białek 1/3 przewidzianego w składnikach cukru, ubić całość na sztywną pianę, a następnie dodać pozostałą część cukru.
Beza ciągła: aby ja zrobić trzeba ubić białka na sztywną pianę, a dopiero później dodać cukier. Całość ubijamy do momentu aż masa będzie gładka i lśniąca.
Przepis na łatwe beziki kruche:
- Podgrzej piekarnik do temperatury 125 C. 3 białka wbij do czystej, suchej miski, dodaj do nich 1/3 cukru pudru ( na całość będzie potrzebne 80 g cukru) i ubij na sztywna pianę. Następnie wsyp ostrożnie resztę cukru, dalej ubijając. Wyjdą z tego kruche beziki.
- Łyżka lub szprycą uformuj ok. 40 bezików na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
- Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok 45 minut, aż będą puszyste i kruche.
Przepis na lekkie bezy ciągłe:
- Składniki: 5 białek, 200 g cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka mąki ziemniaczanej,
- Podgrzej piekarnik do temperatury 100 C. Ubij białka na sztywną pianę.
- Wymieszaj cukier puder, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną oraz mąkę ziemniaczaną i połącz z pianą z białek.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj łyżeczką ok. 20 kulek i piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 40 minut, aż będą suche i złotawe.
[box_warning]Blaty bezowe do tortu Pawłowej pieczemy dłużej, ok. 1,5 godziny.[/box_warning]