Suszone pomidory w oliwie z oliwek, mozzarella oraz bazylia czynią ten chleb niezwykle pysznym i aromatycznym daniem.
[box_error]Składniki:
- 200 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- kulka sera mozzarella
- garść liści bazylii
- 200 g mąki
- opakowanie proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml mleka
- 3 jajka
[/box_error]
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 C . Suszone pomidory odsącz na sitku, osusz papierowym ręcznikiem i grubo posiekaj.
- Mozzarellę kroimy w kostkę. Umytą bazylię w cienkie paski.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz wsyp do dużej miski i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie wlej do niego oliwę oraz mleko i wyrób to na gładka masę.
- Do ciasta wbij kolejno jajka, pomidory, mozzarellę oraz bazylię.
- Prostokątna foremkę (dł. 25 cm) wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Nałóż ciasto i spodem foremki stuknij o blat, aby usunąć z masy zbędne powietrze.
- Chleb pieczemy około 40 minut. Drewnianym patykiem sprawdzamy czy się upiekł – końcówka musi być sucha.
[box_warning]Można dodać też oliwki do chleba.[/box_warning]
Chlebek wygląda ładnie, na pewno wypróbuję przepis!