Kuchenka to urządzenie niezbędne w każdej kuchni, w której zamierzamy przygotowywać smaczne, zdrowe i zróżnicowane posiłki. Do wyboru mamy urządzenia wolnostojące i do zabudowy. Łączą je podobne rozwiązania i parametry. Na co zwracać uwagę, by wybrać kuchenkę dostosowaną do własnych potrzeb?
Kuchenka a źródło zasilania
Kuchenki mogą być zasilane trojako: gazem, prądem, a także jednocześnie gazem i energią elektryczną. Każde z tych rozwiązań ma wady i zalety. Do zalet kuchenek w pełni opartych o zasilanie gazem należą niższa cena przy zakupie oraz oszczędniejsza eksploatacja. Z kolei modele elektryczne są wygodniejsze w użytkowaniu, bezpieczniejsze i eliminują konieczność zakładania systemu wentylacji. Mieszane urządzenia pozwalają na połączenie plusów obu rozwiązań – na co dzień korzysta się z tańszego gazu, a podczas przygotowywania specjalnych potraw z piekarnika elektrycznego.
Do wad kuchenek gazowych należą niższa funkcjonalność piekarnika (nagrzewa się tylko od dołu) i potrzeba zadbania o właściwy system wentylacji. Elektryczne są droższe w użytkowaniu oraz podczas zakupu.
Płyta grzewcza i piekarnik – rodzaje
Każda kuchenka składa się z dwóch funkcjonalnych elementów: płyty grzewczej i piekarnika. Jak wyjaśniliśmy, obie części mogą być zasilane wyłącznie gazem, wyłącznie prądem lub mieszane.
Kuchenki gazowe można podłączyć do gazu ziemnego (najczęstsze rozwiązanie stosowane w domach i mieszkaniach), ale także butli gazowej na propan-butan (sprawdza się m.in. w domkach letniskowych, gdzie nie ma możliwości poprowadzenia instalacji gazowej). Na płycie grzewczej znajdują się tradycyjnie cztery palniki, na nich zaś ruszt do stawiania garnków i patelni.
Piekarnik w kuchenkach gazowych jest mniej funkcjonalny od elektrycznego, bo elementy grzejące znajdują się tylko z jednej strony, więc dania łatwiej przypalić. Częściej będziemy też mieli do czynienia z problemem zagrzania boków i niedopieczenia środka potrawy. Taki piekarnik trudniej utrzymać w czystości.
W pełni elektryczne kuchenki najczęściej wybiera się do domów, gdzie nie ma możliwości podłączenia się do instalacji gazowej. Należy jednak upewnić się, że instalacja elektryczna jest w stanie dostarczyć tak dużą energię do urządzenia – kuchenka ma dużą moc przyłączeniową. Zamiast palników pojawia się tu płyta grzewcza z symbolicznymi polami. Garnki i patelnie kładzie się bezpośrednio na nią. Łatwiej się poparzyć, ponieważ płyta wygląda na niegroźną, poza tym zostaje gorąca na długo po wyłączeniu.
Aby nie przepłacić podczas użytkowania piekarnika elektrycznego, kieruj się klasą energetyczną. Im wyższa, tym lepiej (dostępne są klasy od A do G). Ten nowoczesny model pomoże Ci przygotowywać potrawy, nawet jeśli nie czujesz się najlepszym kucharzem. Jeśli jednak gotujesz dobrze i często, być może wystarczy Ci tańszy model gazowy. Przekonaj się, który piekarnik będzie dla Ciebie właściwy, czytając poradnik: Piekarnik gazowy czy elektryczny?.
Kuchenka gazowo-elektryczna
Optymalnym rozwiązaniem i kompromisem pomiędzy atrakcyjnymi kosztami związanymi z eksploatowaniem kuchenki gazowej a funkcjonalnością elektrycznej jest wybranie hybrydy. Tu sam wybierzesz, czy podczas korzystania z piekarnika chcesz użyć jednej grzałki czy dwóch, a także czy skorzystasz z termoobiegu. Na gazie ugotujesz codzienne dania. Podczas pieczenia ciasta nie wytworzą się spaliny, więc łatwiej go oczyścisz. Z kolei do płyty grzewczej nie będą przylegały resztki jedzenia – nie przypalą się, gdy spadną.