Korzenne aromaty kawy – w sam raz na zimę

0
1185
Korzenne aromaty
Korzenne aromaty

Zimową porą, kiedy pogoda nie zachęca do spacerów, dobrze jest przyrządzić sobie pyszną kawę w zaciszu własnego domu.

O tej porze roku warto dodać do niej nieco korzennych przypraw, które nie tylko wzbogacą jej smak, ale także pozwolą się rozgrzać i nacieszyć wspaniałym aromatem unoszącym się w pomieszczeniu.

Przyprawą, którą najczęściej dodaje się do kawy w okresie zimowym jest cynamon. Jego intensywny zapach i aromat doskonale łączy się nie tylko z kawą, ale również z mlekiem, co pozwala na wyczarowanie na przykład pysznej latte z cynamonem. Jego dodatkowymi zaletami są właściwości rozgrzewające, a także… skojarzenia ze świętami!

Jeśli do naszej kawy dodamy chociażby odrobinę cynamonu, mamy szansę na małą podróż w czasie do Świąt Bożego Narodzenia, które zawsze wywołują miłe wspomnienia. Aby wzmocnić ten świąteczny aromat możemy dodatkowo dodać pomarańcze – kolejny element przywołujący magię świąt. Oto przepis na pyszną, rozgrzewającą kawę z odrobiną świątecznych wspomnień…

Składniki:

  • espresso przygotowane z naszej ulubionej, aromatycznej kawy,
  • 200 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
  • laska cynamonu,
  • bita śmietana,
  • skórka otarta z pomarańczy

Rozpoczynamy od przygotowania syropu pomarańczowego. W tym celu do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sok z pomarańczy i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż syrop zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy, pozostawiając do wystygnięcia. Wyjmujemy laskę cynamonu, a syrop przelewamy do wysokiej szklanki. Następnie do szklanki delikatnie wlewamy spienione wcześniej mleko. Ostrożnie za pomocą szklanki bądź garnuszka z dziubkiem dodajemy napar kawowy. Całość dekorujemy bitą śmietaną i skórką pomarańczową. W ten prosty sposób aromatyczna kawa z nutką świątecznej nostalgii jest już gotowa!

Kolejną przyprawą dodawaną do kawy w czasie zimowych chłodów jest imbir. Już jego niewielka ilość (niezależnie czy użyjemy startego świeżego korzenia przyprawy czy też jego sproszkowanej wersji) dodana do kawy sprawi, że nawet najbardziej zmarznięci poczują miłe ciepło.

Czego potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej kawy z imbirem (więcej ciekawych przepisów znajdziesz na Przepisynakawe.pl)?

Składniki:

  • szklanka zaparzonej aromatycznej kawy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 szczypty imbiru,
  • około 50 ml mleka

Miód razem z imbirem dokładnie mieszamy i umieszczamy w szklance. Następnie wlewamy przygotowany napar kawowy. Mleko spieniamy przy pomocy spieniacza i uzupełniamy nim gotową kawę. Taka aromatyczna kawa wspaniale łączy się z małym słodkim „co nieco”, które wspaniale poprawi nam nastrój w zimowe popołudnie.

W okresie zimowym dobrym pomysłem jest dodanie do kawy nazywanego „królem przypraw” kardamonu. Kawa z jego dodatkiem ma wyjątkowo delikatny smak i niepowtarzalny korzenny aromat. Jeżeli kupujemy kardamon w ziarenkach, należy go wyłuskać z łupinek i dokładnie zgnieść w moździerzu, a następnie dodać do swojej ulubionej filiżanki kawy, lub przyrządzić napój w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Czego potrzebujemy do przygotowania trzech porcji korzennej kawy z kardamonem?

Składniki:

  • 3 szklanki wody,
  • 5- 6 łyżek kawy mielonej,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki kardamonu

W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę z dodatkiem kardamonu i gotujemy przez około pół minuty. Następnie do garnuszka wsypujmy kawę, mieszamy i gotujemy przez trzy minuty na niewielkim ogniu. Po tym czasie kawę zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i odstawiamy na około pięć minut tak, aby fusy z kawy opadły na dno. Przygotowany napój rozlewamy do filiżanek i już możemy delektować się aromatyczną kawą, która z pewnością doda nam energii w chłodny, zimowy dzień!

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię