To pyszne, apetyczne muffiny o bananowym smaku. Są pożywne i syte – idealne na drugie śniadanie.
[box_error]Składniki na 12 sztuk:
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 banany
- łyżka soku z cytryny
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
[/box_error]
1. Podgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Tłuszcz utrzyj z cukrem na lekką i puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Dodawaj kolejno jajka , cały czas mieszając.
2. Obierz banany i rozgnieć je widelcem i polej sokiem z cytryny.
3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj ją, wraz z rozgniecionymi bananami do ubitych jajek z cukrem i masłem.
4. Gotowe. Teraz wypełnij foremki do muffinek do trzech czwartych wysokości.
5. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20 minut.
[box_warning]Najlepsze są banany dojrzałe. Niezbyt dojrzałe zostawiamy na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Bananów nie przechowujemy w lodówce gdyż tracą swój smak.[/box_warning]
[box_warning]Będą pyszne gdy dodamy jeszcze orzechy!!!!!!!![/box_warning]