Do przyrządzania deserów potrzebny nam podstawowy sprzęt oraz specjalistyczny, do wyczarowania różnych rodzai słodkich przysmaków. Te dodatkowe sprzęty i akcesoria ułatwiają pracę i skrócają czas jej wykonywania, a także wpływają na poprawę efektu.
Podstawowy sprzęt:
| Duża miska | Wystarczająco głęboka i szeroka, by można było ubijać w niej składniki trzepaczką, mikserem, wyrabiać ciasto czy odstawić do wyrośnięcia. |
| Sito |
Potrzebne do przesiewania mąki w celu napowietrzenia jej i pozbycia się zbryleń |
| Szklana lub miedziana miska | Do ubijania białek na pianę. W szklanej misce białko szybciej się ubija i jest bardziej sztywne. |
| Stożkowe sitko | Do przecedzania sosów, syropów czy przecierów |
| Drewniana łyżka i szpatułka | Łyżka do mieszania i ucierania składników. Szpatułka do wyjmowania z formy i obracania. Drewno nie przewodzi ciepła, więc drewniane akcesoria można używać do przygotowywania gorących składników. |
| Metalowa szpatułka | Wygląda jak szeroki tępy nóż. Służy do zdejmowania z blachy ciastek i wygładzania powierzchni wypieków czy rozprowadzania polewy. |
| Trzepaczki | Najlepiej różnej wielkości. Do ubijania piany, do mieszania kremów i gęstych sosów. |
| Szpatułka gumowa | Do wygładzania powierzchni ciasta lub do wyskrobania z miski reszty masy. |

Dodatkowy sprzęt:
| Foremki do ciastek | Dostępne w wielu kształtach i rozmiarach |
| Rękaw cukierniczy | Niezbędny do nadziewania pączków, ptysiów, do dekorowania ciast i wyciskania niektórych ciast na blachę. Rękaw ma różne nasadki, dzięki czemu można nadać różne formy. |
| Wałek do ciasta | Drewniany lub inny, do wałkowania ciasta czy rozdrabniania ciastek kruchych |
| Blat np. marmurowy | Zimny i gładki idealny do wyrabiania i rozwałkowywania ciasta. |
| Rodełko | Metalowe kółko z uchwytem o pofałdowanych brzegach do krojenia ciasta |
| Pędzelek | Najlepiej ze szczeciny lub z silikonowy do smarowania form, ciast, brzegów nadziewanych ciastek przed zlepieniem |
| Blacha do pieczenia | Duża blacha do pieczenia. Polecamy teflonowe |
| Drylownica | Niezbędna do usuwania pestek z wiśni czy śliwek |
| Zester | Narzędzie do wykrawania cieniutkich paseczków skórki z cytrusów |
Folia i papier:
| Folia aluminiowa | Do przykrywania i zawijania niektórych produktów podczas pieczenia. Potrawy zawinięte w nią długo utrzymują ciepło |
| Folia spożywcza | Cienka samoprzylepna folia używana do zawijania produktów, by nie wysychały |
| Papier do pieczenia | Do wykładania blach i form, zapobiega przywieraniu ciasta. |
| Pergamin | Cienki papier nieprzepuszczający tłuszczu i wilgoci. Do wykładania form, uprzednio posmarowany masłem. |
Sprzęt do mierzenia:
| Termometry | Termometr kuchenny: mierzy temperaturę płynów (wody). Termometr do tłuszczu: mierzy temperaturę tłuszczu. Termometr do syropów cukrowych, termometr do piekarnika czy termometr elektroniczny. |
| Minutnik | Niezbędny do programowania czasu pieczenia potraw |
| Miarka i dozownik | Miarka plastikowa, szklana czy ze stali nierdzewnej, z uchwytem lub dzióbkiem o pojemności od 0,1 litra do 2,0 litrów. Odmierzamy nią płyny i sypkie produkty. Miarka z podziałką. |
| Waga | Polecana elektroniczna, gdyż jest mniejsza i bardziej precyzyjna, waży produkty nawet jednogramowe. |
| Gęstościomierz | Do mierzenia gęstości syropu cukrowego, dżemu i konfitur. |
Przyrządy elektryczne:
| Robot wielofunkcyjny | Składa się z podstawki i misy. Posiada trzy podstawowe nasadki: do ubijania, do mieszania, do wyrabiania ciasta. |
| Mikser | Do miksowania składników w garnku. Z ostrzami do siekania lub miksowania składników na gładką masę. Dobry do zup kremów, sosów i przecierów. |
| Elektryczna trzepaczka | Do ubijania małych ilości składników lub mieszania w garnku. |
| Mikrofala | Można ją wykorzystać do rozmrażania owoców, roztapiania masła i czekolady czy podgrzewania mleka. |


















































O, jest jeszcze dużo więcej akcesoriów.