Kto z nas nie uwielbia czekolady? Historia czekolady w tabliczkach sięga XIX wieku, a jej składnikami były wówczas kakao, kozie mleko i cukier. Tę pierwszą tabliczkę czekolady mogły zjeść Niemki, bo tam ją wymyślono. W zależności od państwa czekolada króluje w innej formie, np. w Meksyku występuje głównie w postaci napoju. W Polsce uwielbiamy czekoladowe wypieki, czekoladki we wszelakiej postaci oraz standardowe tabliczki.
Dla wszystkich wielbicieli czekolady mamy dobrą wiadomość- warto ją jeść, ale w umiarkowanych ilościach. Owszem, ma dużą wartość energetyczną, ale jest też nieoceniona przy nauce. Najlepszą czekoladą dla naszego zdrowia jest ta gorzka. Im więcej zawartości kakao tym lepiej, im więcej mleka i cukru, tym gorzej. Mleko i cukier mają sprawić, by czekolada rozpływała nam się ustach. Owszem, rozpływa się w ustach, ale potem lokuje się w talii. Na długo.
Lekarze polecają spożywanie jednej kostki czekolady gorzkiej dziennie. Ma ona zapewnić nam lepszą koncentracje, działa także antyrakowo i opóźnia procesy starzenia. Warto, prawda? Nie dość, że ucieszą się nasze kubeczki smakowe to i organizm na tym zyska. Szczególnie polecana jest osobom po 50 roku życia. Dlaczego? Obniża ona ryzyko zawałów i udarów aż o 40%! Im bardziej gorzka czekolada tym więcej antyoksydantów a co za tym idzie: późniejsze starzenie się. Zawartość związków flawonowych hamuje utratę pamięci. Wnioski? Podarujcie gorzką czekoladę bliskim!
Kręcicie nosem, bo nie przepadacie za gorzką czekoladą? A próbowaliście tej z malinami, czy skórką pomarańczy? Nadal nie to? Czekoladę gorzką można dodawać do deserów i wypieków. Do tych dietetycznych i mniej…
Dobrym pomysłem na dietetyczny deser jest połączenie awokado z kakao, orzechami i słodzikiem. W ten sposób uzyskamy absolutnie zdrową wersje Nutelli, którą możemy zjeść od razu, bez żadnych wyrzutów sumienia! Brzmi dobrze, prawda?
Banalnym patentem na domową słodkość jest także kakao! W wersji na bogato podajemy je z piankami. Czekoladę można z powodzeniem stosować do owsianek oraz jaglanek. Szczypta kakao urozmaici nasze naleśniki i placuszki.
Gorzka czekolada jest idealnym składnikiem domowych ciast. Pokrojona w malutkie kosteczki wspaniale uzupełnia smak muffin. Rozpuszczona sprawdza się w roli polewy. Cudownie współgra także, z chlebkiem bananowym, czy ciastem marchewkowym w wersji dietetycznej.
Rozpuszczone czekoladki w połączeniu ze śmietanką kremówką to baza wielu deserów w pucharkach. Taka forma deseru jest idealna na przyjęcia, czy większe uroczystości. Do tego jest szybka i łatwa do wykonania i można ją modyfikować na wiele sposobów. Wystarczy przyozdobić nasz deser bitą śmietaną, bądź serkiem mascarpone. Do tego garść sezonowych owoców. I jest pysznie!
Idealnym pomysłem jest także zrobienie własnej wersji czekolady. Wersja dla leniwych to rozpuszczenie naszej ulubionej tabliczki i wzbogacenie jej o ulubione dodatki. Co to może być? Począwszy od owoców, do przyprawy a skończywszy na orzechach.
W okresie letnim sprawdzą się także schłodzone musy czekoladowe i lody, które jesteśmy w stanie zrobić sami w domu.
W kwestii czekolady mamy szerokie pole do popisu. Możemy kupić po prostu naszą ulubioną i cieszyć się jej smakiem. Dla wytrwałych i kreatywnych poza kupnem otwierają się ogromne możliwości. Co by tu zrobić: mus, ciasto czy może lody?
Źródło: CzekoladkiReklamowe.pl.