Przepis na tartę dżemową

0
1250

Masz ochotę na coś słodkiego, ale szafki i lodówka świecą pustkami? Przyjrzyj się bliżej podstawowym produktom, które na pewno znajdą się w twojej kuchni. Z ich pomocą możesz przygotować coś zadziwiająco prostego, a jednocześnie niezwykle pysznego. To crostata – klasyczna włoska tarta z kruchym spodem i ulubionym dżemem. Zobacz, jak zrobić tartę kryzysową, która zachwyca swoim smakiem!

Spód, czyli jak zrobić tartę idealną

Kruchy, delikatny smak tarty to zasługa umiejętnie przygotowanego spodu. Jego sekret tkwi w szybkim zagnieceniu ciasta i jego schłodzeniu w lodówce. Dzięki temu ciasto nie roztapia się i zachowuje odpowiednią twardość. Jakie składniki będą ci potrzebne? Zobacz, jak zrobić tartę idealną.

Składniki na słodki spód do tarty:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mąkę wsyp do miski, dodaj masło i posiekaj je nożem na mniejsze kawałki. Dodaj cukier i jajko, a następnie szybko zagnieć ciasto. Im krócej będziesz wyrabiać ciasto dłońmi, tym lepiej. Wyrobione ciasto owiń folią i wstaw do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto i ukrój z niego niewielką część, która posłuży ci do zrobienia charakterystycznej szachownicy na wierzchu. Resztę ciasta rozwałkuj na lekko omączonym blacie i delikatnie przełóż do formy na tartę, wysmarowanej wcześniej masłem. Możesz w tym celu posłużyć się wałkiem. Wystarczy, że nawiniesz na niego ciasto i przeniesiesz na formę – w ten sposób ciasto się nie porwie. Powierzchnię ciasta nakłuj dość gęsto widelcem, dzięki czemu spód nie będzie podnosił się w trakcie pieczenia. Większość spodów należy wstępnie zapiec. Ma to na celu nadanie ciastu odpowiedniej chrupkości i uchronienie go przed zbytnim nasiąkaniem farszem. W przepisach na to, jak zrobić tartę z dżemem, również zalecane jest podpieczenie spodu w 180 stopniach przez 20 minut. Spód tarty warto dodatkowo obciążyć fasolą lub grochem – położonymi na folii do pieczenia, by zapobiec jego podnoszeniu się pod wpływem wysokiej temperatury.

Słodka tarta z dżemem

Spód na tartę gotowy. Czas na przygotowanie dżemowego nadzienia. W tym celu zajrzyj do swojej domowej spiżarni. Z pewnością znajdziesz w niej słoiczek owocowej konfitury. Malinowa? Truskawkowa? A może jagodowa? Wybierz tą, którą lubisz najbardziej. Domowe przetwory doskonale nadadzą się do stworzenia słodkiego deseru i pozwolą przywrócić wspomnienie lata. Dżem wymieszaj z dwiema łyżeczkami wody, a następnie wylej na tartę. Resztę ciasta rozwałkuj i wykrój z niego prostokątne paski. Te ułóż na dżemowym nadzieniu na krzyż, by uzyskać efekt szachownicy. Dekorację posmaruj jednym roztrzepanym jajkiem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Gotowe ciasto powinno ładnie się zarumienić, a jego boki lekko odchodzić od formy. Po wyjęciu tarty z piekarnika przestudź ją, a najlepiej wstaw do lodówki na kilka godzin.

A może masz ochotę na deser z czekoladą? Zobacz przepis na pyszne, mocno czekoladowe brownie.

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię