Witamina D ma kluczowy wpływ na procesy zachodzące w naszym organizmie. Jej wszechstronne właściwości są coraz bardziej doceniane. Ma ona wpływ na zdrowie zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Podstawową informacją o witaminie D jest to, że zbyt mała jej ilość sprzyja krzywicy u dzieci i osteoporozie u osób starszych. Jednak badania przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku lat na całym świecie wykazały, że ta witamina ma dużo większe znaczenie.
Witamina D a nowotwór
Okazuje się, że witamina D ma wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór oraz poprawia wyniki podczas leczenia przeciwnowotworowego. Zauważyli to onkolodzy u swoich pacjentek z rakiem piersi. Zaledwie co czwarta chorująca miała poziom witaminy D oscylujący w granicach normy. Reszta pacjentek miała znaczne niedobory. Mało tego, jeśli niedobór witaminy D utrzymywał się dalej w trakcie leczenia to często pomimo udanej operacji, chemioterapii czy naświetleń nowotwór powracał, nawet z przerzutami. Wypróbowano więc suplementację witaminą D. Wyniki okazały się bardzo zadowalające. Dwukrotnie zwiększyła się szansa na wyzdrowienie.
Lata obserwacji pokazały, że zażywanie witaminy D profilaktycznie w odpowiedniej dawce zmniejsza ryzyko zachorowania na różne postacie nowotworów, nawet do 80% w niektórych przypadkach. Do tego pozytywnie wpływa na proces leczenia. A wszystko dzięki temu, że ta witamina wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała występowaniu guzów nowotworowych poprzez tłumienie ich wzrostu i wspomaga proces uśmiercania komórek nowotworowych.
Witamina D na odporność
Codzienne zażywanie witaminy D wpływa na zmniejszenie występowania infekcji dróg oddechowych. Osłabia ona wirusy i zwiększa produkcje białek odpornościowych w naszym organizmie. Witamina D wykazuje bardzo dobre wzmocnienie układu immunologicznego.
Witamina D pomaga alergikom.
Wiele publikacji naukowych informuje nas, że badania wykazują, że im większy niedobór tej witaminy tym wyższe prawdopodobieństwo występowania alergii (atopowe zapalanie skóry, astma czy uczulenie pokarmowe). Dlatego też specjaliści zalecają stosowanie witaminy D w chorobach alergicznych, gdyż zwiększa ona produkcję cytokin przeciwzapalnych, które są wytwarzane przez komórki immunologiczne i działają silnie przeciwalergicznie.
Witamina D na serce
Witamina D obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, pomaga zapobiegać miażdżycy. Wpływa także na poprawę pracy mięśnia sercowego obniżając ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowych. Co ważne, dzięki odpowiedniej dawce witaminy D w organizmie znacznie obniża się prawdopodobieństwo wystąpienia zawału i udaru mózgu.
Witamina D a cukrzyca
Witamina D jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm tłuszczów i cukrów. To od niej w dużym stopniu jest zależne naturalne tworzenie się, wydzielanie i wykorzystywanie insuliny. Wiąże się to z tym, że niedobór wit. D wpływa na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 lub 2. Jej niewłaściwa ilość w organizmie sprawia, że komórki stają się niewrażliwe na insulinę, tzw. insulinooporność.
Witamina D na pamięć i samopoczucie
Witamina ta pomaga uniknąć chorób układu nerwowego jak: depresja, otępienie a nawet stwardnienie rozsiane. Stwardnienie rozsiane jest chorobą autoimmunologiczną układu nerwowego . Atakuje ochronne otoczki nerwów – mielinę. Okazuje się, że istnieje związek między słabszym napromieniowaniem słonecznym a zwiększonym ryzykiem zachorowania na stwardnienie rozsiane (występuje ono częściej w krajach północnych). Badania potwierdzają, że wit. D tłumi stan zapalny komórek immunologicznych i wpływa także na poprawę funkcji mięśni u chorych. Dzięki suplementacji można zmniejszyć niepożądane działanie sterydów, które są stosowane w leczeniu stwardnienia rozsianego.
Witamina D dobra dla seniorów
Ponieważ z wiekiem skóra staje się cieńsza, obniża się przez to zdolność do syntezy witaminy D przez skórę właśnie. A odpowiedni jej poziom u osób starszych znacznie obniża ryzyko złamań. Natomiast połączenie wit. D z wapnem może wpłynąć na zmniejszenie śmiertelności u seniorów. Nad tym aspektem nadal trwają intensywne badania, głównie w Danii.
Skąd wit. D?
Wszyscy wiemy, że produkowana jest pod wpływem promieni słonecznych. By dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę potrzebny jest codzienny spacer, 30 – 45 minutowy w słoneczny dzień, zimą najlepiej z odkrytymi dłońmi i twarzą. Latem ten proces jest intensywniejszy dzięki noszeniu podkoszulek na ramiączkach i krótkich spodenek czy spódniczek oraz dużo większej ilość słonecznych dni. Wystawmy się bez filtra, tylko nie w godzinach największego słońca, czyli między 10.00 a 15.00.
Produkty żywnościowe zawierające tą witaminę to: mleko, ryby, jajka, sery.
Sezon jesienno – zimowy to konieczna suplementacja. Jeśli nie jesteśmy pewni jaką dawkę przyjmować, porozmawiajmy z naszym lekarzem bądź poradźmy się farmaceuty.
Dzieci: od 600 do 1000 IU na dobę.
Dorośli: od 800 do 2000 IU na dobę (osoby powyżej 65 roku życia powinny przyjmować dawkę 2000 IU przez cały rok).
Ja biorę dawkę wit D 100 jednostek na dzień. Od kilku miesięcy ani razu nie przeziębiłam się.
Zgadzam się, w Polsce mamy mało słońca, a całodniowe siedzenie w pracy potem w domu powoduje, że promienie słoneczne mało co nas muskają. Zażywam wit d od paru miesięcy, od wakacji ani razu nie byłem chory. Sukces.