Trend promowania zdrowej żywności zatacza coraz szersze kręgi. Coraz więcej osób zmienia swe nawyki żywieniowe zmieniając tym samym tryb życia. Dania dotychczas uchodzące za ciężkostrawne doczekały się alternatyw w postaci potraw prozdrowotnych. Jednym z doskonałych przykładów produktu, który doskonale wpasował się w obecny trend jest ryż basmati. Jakie właściwości posiada ów produkt i dlaczego warto go spożywać? Oto odpowiedź.
Szeroki wybór ryżu.
Choć większość z nas ryż zna wyłącznie z klasycznej wersji, to warto mieć świadomość, że istnieje wiele jego wariantów różniących się nie tylko smakiem, ale także kształtem, właściwościami, a nawet kolorem. Zmienna też jest konsystencja ryżu po ugotowaniu. Stara mądrość kulinarna mówi nam o tym, iż ryż dzielimy głównie ze względu na kształt – wyróżniamy trzy jego rodzaje, długoziarnisty, średnioziarnisty oraz krótkoziarnisty. O ile ten pierwszy jest najbardziej sypki, o tyle ryż krótkoziarnisty po ugotowaniu bywa najbardziej klejący, ale także najbardziej aromatyczny. Wiemy już czym charakteryzują się poszczególne kształty, zatem warto dowiedzieć się o różnicach w kolorach tytułowego produktu.
Do wyboru do koloru.
Najbardziej popularnym wariantem ryżu, jest ryż biały. Choć jest on dostępny w każdym sklepie spożywczym, a jego przygotowanie jest nader proste i błyskawiczne, to niestety nie przyniesie nam on wielu cennych wartości odżywczych. Nieco inaczej jest w przypadku ryżu brązowego – tu mamy do czynienia z ogromną zawartością błonnika oraz wielu cennych witamin. Taka paleta wartości odżywczych to fenomenalne uzupełnienie diety. Na koniec warto dodać, iż występuje również ryż czerwony oraz czarny – one choć są znacznie mniej popularne, to także zawierają wiele ważnych dla funkcjonowania substancji.
Ryż basmati – nie ma sobie równych.
Tytułowy ryż basmati jest zdecydowanie jedną z najzdrowszych odmian. Pochodzi z Indii i tam też się go uprawia na szeroką skalę. Śnieżnobiały kolor oraz charakterystyczny orzechowy aromat to główne wyznaczniki tego produktu. Jego konsystencja po ugotowaniu jest naturalna, bowiem ryż basmati jest cienki i sypki – nie musimy zatem obawiać się o jego nadmierną kleistość. Posiada szereg cennych substancji z których najważniejsze to – żelazo oraz witamina B6. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb oraz owoców morza.