Lubisz kanapki i najczęściej kupujesz do ich smarowania gotowe produkty? Zmień nawyki żywieniowe i postaw na zdrowsze, domowe produkty! Obawiasz się, że nic nie jest w stanie zastąpić Twojej ulubionej sklepowej pasty kanapkowej? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz najnowszy wpis! Przedstawiamy w nim 3 sprawdzone przepisy na wyśmienite pasty, które z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe!
Pasta z awokado
Ostatnio jesz coraz mniej pełnowartościowych produktów? A może znudziły Ci się powszechne pasty jajeczne lub tuńczykowe? Jeśli tak, to postaw na pastę z awokado – fit owocu, który uwielbiają wszyscy dietetycy. Co potrzebujesz do jej wykonania? Przede wszystkim dużego, dojrzałego awokado (jeśli nie możesz takiego znaleźć, kup 2 lub 3 mniejsze wcześniej i poczekaj aż zmiękną), kostki twarogu, łyżeczki soku z limonki oraz przypraw – bazylii, ziół prowansalskich, soli i pieprzu ziołowego – i odrobiny oliwy z oliwek. Awokado umyj, obierz i wydrąż pestkę. Następnie skrop odrobiną oliwy i soku z limonki. Poczekaj ok. 5 minut i dodaj do tego twaróg oraz przyprawy. Całość rozgnieć widelcem na gładką masę lub, jeśli tak ci wygodniej, zblenduj. Pasta najlepiej smakuje z pieczywem razowym lub chrupkim.
Pasta orzechowa
Chcesz, żeby przyrządzona przez Ciebie pasta orzechowa smakowała tak dobrze jak produkty z http://www.primavika.pl? W takim razie wypróbuj nasz przepis! Przygotuj kostkę twarogu, 3 łyżki dobrego miodu (najlepiej od lokalnego dostawcy), garść rozgniecionych orzechów (najlepsza będzie mieszanka – orzechy włoskie, ziemne, laskowe, nerkowce, brazylijskie, itd.), łyżeczkę rodzynek oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Taka pasta nie tylko pozbawiona jest sztucznych aromatów i ulepszaczy smaku, ale też doskonale nadaje się do każdego rodzaju chleba. Dodatkowo, można nią posmarować naleśniki oraz placuszki, a nawet połączyć z makaronem. Jeden przepis – kilka zastosowań!
Pasta z suszonych pomidorów
Lubisz włoskie smaki? Chcesz spróbować czegoś nowego i oryginalnego? Postaw na pastę z suszonych pomidorów! Oprócz słoiczka dobrej jakości pomidorów, potrzebujesz opakowania serka śmietankowego, garść ziaren słonecznika i dyni, 2-3 ząbki czosnku, pół szklanki świeżej bazylii oraz przyprawy – paprykę chili, zioła prowansalskie i oregano. Wszystkie składniki (nawet znajdującą się w słoiku oliwną zalewę) wlej do jednego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Następnie całość przełóż do słoika (może być ten po pomidorach) lub pojemnika z zamknięciem i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Pasta doskonale pasuje do pieczywa oraz grzanek. Można też traktować ją jako zdrowszą formę keczupu.