Arancini to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej . Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Poniżej przepis na arancini z mozzarellą i oliwkami. Można dodać też troszkę chili.
[box_error]Składniki:
2-3 torebki ryżu białego
250 g masła
250 g mozzarelli w kuleczkach
250 g sera feta
250 g startego parmezanu
250 g serka mascarpone
słoik oliwek bez pestek
2 jajka
bułka tarta
[/box_error]
Podążaj według wskazówek na zdjęciach:
Dodać masło i mascarpone do ryżu i dokładnie wymieszać.
Upewnij się, że masło całkowicie się rozpuści. Dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
Dodaj ser feta i parmezan i dokładnie wymieszaj.
Dodajemy jajka i dobrze mieszamy składniki. Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Przygotuj wszystko do lepienia Arancini
Bierzemy garść przygotowanego ryżu umieszczamy po środku kulkę mozzarelli i oliwkę i formujemy kulkę.
Optaczamy w bułce tartej. Gdy wszystkie kulki będą już gotowe wkładamy je na godzinę do lodówki, by nabrały formy i się nie rozwalały.
Po godzinie w lodówce możemy smażyć w gorącym oleju nasze Arancini. Można też je upiec w piekarniku prze około 45-55 minut w 180C
Zrobiłam. Są naprawdę pyszne. Dodałam jeszcze suszonego pomidorka bo je uwielbiam. Pozdrawiam.
Już mi ślina cieknie. Zrobię na pewno. Fajne pomysły tu macie.