Od wieków wiadomo, że mleko matki jest najlepszym pożywieniem dla dziecka. Karmienie piersią zapewnia nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale też wspomaga odporność niemowlaka. Przychodzi jednak taki moment, kiedy zaczynamy włączać do diety inne pokarmy.
Obecnie lekarze pediatrzy zalecają rozpoczęcie tego procesu pomiędzy 16 a 26 tygodniem życia malucha. Warto zaznaczyć, że już w tym czasie możemy kształtować dobre nawyki żywieniowe. W czasach, kiedy próchnica i otyłość u dzieci są bardzo powszechne, warto dobrze się przygotować do tego zadania.
Od czego zacząć?
Kiedy dziecko zaczyna wkładać wszystko do buzi, ssie palce i wykonuje ruchy gryzienia możemy być pewni, że jest już gotowe do urozmaicenia jadłospisu. Warto tutaj zaznaczyć, że specjaliści zalecają jak najdłuższe utrzymanie karmienia dziecka piersią rano i wieczorem. Dlatego przeważnie jako pierwsze wprowadzane są obiadki. Trzeba pamiętać, że dla malucha każdy podany posiłek będzie absolutną nowością. Na początek zaleca się przygotowywanie posiłków jednoskładnikowych. Najlepiej rozpocząć od warzyw, które są mniej słodkie, niż owoce. Dzięki temu prawdopodobnie dziecko zaakceptuje ich smak. Dietetycy zwracają uwagę na to, że posiłki nie powinny być przyprawiane i podane w formie gładkiego pure. Po podaniu nowego składnika warto odczekać kilka dni, aby sprawdzić, czy nie wystąpią reakcje alergiczne.
Kiedy wprowadzać kolejne produkty?
Jeśli dziecko bez problemów je różne warzywa, to można zacząć je łączyć. Kolejnym etapem jest wprowadzenie posiłków zawierających gluten. Mamy najczęściej decydują się na kaszki, które serwują maluchowi na drugie śniadanie. Dopiero po produktach z glutenem przychodzi pora na owoce. Po ukończeniu 7 miesiąca życia można zacząć podawać rozdrobnione jajka, mięso oraz ryby. Około 10 miesiąca wprowadzamy produkty zbożowe, które powinny być drobno posiekane. Jako ostanie podaje się dziecku produkty mleczne.
Domowe czy kupne?
Wybór jest trudny i nie można dać jednoznacznej odpowiedzi, co jest lepsze. Na pewno zawsze trzeba starać się podawać produkty świeże i dobrej jakości. W dzisiejszych czasach dzięki wymaganiom dotyczącym znakowania żywności możemy być pewni składu wszystkich produktów spożywczych dostępnych na rynku. Dodatkowo żywność przeznaczona dla dzieci jest objęta szczególnymi regulacjami, co daje nam gwarancję bezpieczeństwa.