Smak pizzy i sushi znamy już na pamięć. W poszukiwaniu nowych doznań dla podniebienia warto zwrócić uwagę na mniej znane kuchnie świata, takie jak argentyńska i brazylijska czy australijska. Czym się charakteryzują?
Potrawy Ameryki Południowej
Gorący klimat dalekich miejsc odnajdziemy w kuchni argentyńskiej i brazylijskiej. Tradycyjne dania Ameryki Południowej mają swoje korzenie w europejskiej kuchni śródziemnomorskiej ze szczególnym wpływem włoskim, hiszpańskim oraz arabskim. Łączy się je z miejscowymi mięsami, owocami morza i warzywami typowymi dla tego regionu. Znajdziemy tu takie przysmaki, jak wołowina marynowana na ostro czy empanadas – smażone lub pieczone pierożki w niezliczonej ilości wersji ciasta i nadzienia. Nieodłącznym elementem tych kuchni jest też asado – specjalny sposób grillowania potraw. Najbardziej znany deser to dulce de leche, czyli słodka masa kajmakowa. Warto też spróbować napojów z tego regionu, takich jak yerba mate i sok z zielonych kokosów lub jednej z wyśmienitych, dojrzałych odmian wina.
Dania z siódmego kontynentu
Na początku dwudziestego wieku kuchnia australijska właściwie nie istniała – mieszkańcy tego kontynentu tworzyli potrawy wzorując się na potrawach brytyjskich. Jednak z czasem Australia zaczęła tworzyć własny styl gotowania, nazywany kuchnią fusion. Dziś dania narodowe tego kraju są jednymi z najwyżej cenionych w świecie. Zawdzięcza to między innymi niespotykanym nigdzie innej składnikom. Oferta kuchni australijskiej to na przykład unikalna ostra pasta do smarowania tostów na przystawkę, szaszłyk z krokodyla, stek z kangura albo duszony struś na drugie danie i słynny tort ze słodkiej bezy na deser. Smaki siódmego kontynentu nadal są w Polsce nowością, choć rośnie liczba ich zwolenników i powstaje coraz więcej miejsc, gdzie można skosztować oryginalnych specjałów z tego kraju. Wizyta w restauracji to świetna okazja do poznania tradycji kulinarnych z egzotycznych zakątków świata. Aby swobodnie testować nowe smaki, warto rozejrzeć się za zniżkami na takich stronach, jak ta Promoszopu. Poszukiwacze nowych doznań kulinarnych znajdą tam zebrane wszystkie aktualne promocje i kupony rabatowe. To dobry sposób na poznanie ciekawych potraw z mniej znanych kuchni bez drenażu portfela.