Tymczasem racjonalne odżywianie wcale nie zakłada rezygnacji z cukru czy słodkich przekąsek. Zdrowe nawyki żywieniowe opierają się na złożeniu, że w każdym tygodniu możesz sobie pozwolić na 20% posiłków, które sprawiają Ci przyjemność. Wśród nich znajdują się wielkanocne słodkości. Jakie zatem ciasta upiec, by osłodzić sobie nieco ten świąteczny czas? Przedstawiamy 4 najpopularniejsze wielkanocne wypieki!
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna to ta słodycz, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie wiosennych świąt. Od dawna jest ona bowiem symbolem doskonałości i dostatku gospodarza domu. Tradycyjna babka wielkanocna to puszyste ciasto drożdżowe lub piaskowe. Najpopularniejsze są babki cytrynowe, marmurkowe lub migdałowe. Niektórzy tradycyjną babkę wielkanocną modyfikują na wzór włoskiej Colombii z zawartością kandyzowanych skórek owoców cytrusowych czy francuskiej Baba Savarin, zalewanej słodkim alkoholowo-cytrusowym ponczem. Więcej na temat tego niezwykłego wypieku przeczytasz tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/babka-wielkanocna-polska-tradycja-na-wielkanoc/.
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to ciasto, które nie każdy potrafi upiec. Wiele gospodyń domowych nigdy nawet nie próbowało się do niego zabrać z obawy przed… porażką. Mazurek to bardzo słodkie ciasto, pieczone na kruchym cieście. Zdobi się go zwykle czekoladą, bakaliami, lukrem i kolorową posypką. Tradycyjne mazurki mają smak czekoladowy, pomarańczowy lub orzechowy. Dzisiaj coraz częściej piecze się też mazurki owsiane czy razowe, by nieco zmniejszyć ich wartość kaloryczną.
Karpatka
Karpatka może i nie jest typowym ciastem świątecznym, ale na pewno bardzo polskim! Jej nazwa pochodzi od specyficznego kształtu ciasta, który przypomina swoim wyglądem góry Karpaty. Tradycyjną karpatkę wypieka się z ciasta parzonego. Przekłada się je kremem budyniowym, a wierzch wypieku zdobi cukrem pudrem. Sekretem udanej karpatki, która zachwyci gości, jest odpowiednia metoda pieczenia. Ciasto powinno spędzić w piekarniku około 25-30 minut w temperaturze 200°C, a w trakcie pieczenia nie powinnaś otwierać piekarnika. Dobrze jest też, by ciasto stygło w piekarniku. Jeśli wyjmiesz je na zewnątrz, zbyt szybka zmiana temperatur sprawi, że karpaty opadną.
Tarta wielkanocna
Tarta wielkanocna przez wiele osób uważana jest za młodszą siostrę mazurka. Nic dziwnego, spód tarty również wykonuje się z kruchego, słodkiego ciasta. Jednak powinien on być dużo cieńszy. Wielkanocna tarta zwykle wypełniona jest kremem cytrynowym, pomarańczowym lub czekoladowym. Wierzch tarty możesz dowolnie ozdobić – orzechami, świeżymi owocami a nawet czekoladowymi jajeczkami.
Wielkanocne wypieki oczywiście mogą być różne. Nie musisz się ograniczać wyłącznie do tradycyjnych słodkości. Wejdź na https://uczymyjakslodzic.pl/ciasta-wielkanocne-ciekawe-pomysly-na-desery-na-wielkanoc/ i zobacz, co jeszcze można przygotować na wielkanocny stół. Z pewnością znajdziesz tutaj coś, co zaskoczy Twoich gości!