Czekoladowo – truskawkowa rozkosz

2
868

Truskawki z czekoladą to połączenie doskonałe. Przepis ten pasuje na odświętną kolację jak i na poprawę humoru 🙂

 

[box_warning]

Składniki:

  • 6 duże jaja
  • 95g brązowego cukru
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 300 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru, do posypania
  • 16 truskawek
  • dodatkowo kremówka do dekoracji

[/box_warning]

 

 

Rozgrzej piekarnik do 1800 C, tortownice wyłóż papierem do pieczenia.

Cukier ubijamy z jajkami aż powstanie kremowa masa.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Do masy jajecznej dodaj brandy, cynamon oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.

Delikatnie wymieszaj , dodaj kremówkę.

Wlej ciasto do tortownicy. Piecz ok. godziny, pozostaw w tortownicy do ostygnięcia.

Udekoruj truskawkami i cukrem pudrem. Przed podaniem udekoruj ubitą na sztywno kremówką.

Czakoladowy z truskawką
Czakoladowy z truskawką

 

truskawka na cieście
truskawka na cieście

 

bita śmietana i truskawki
bita śmietana i truskawki

 

Łóżka dla dzieci

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię