Truskawki z czekoladą to połączenie doskonałe. Przepis ten pasuje na odświętną kolację jak i na poprawę humoru 🙂
[box_warning]
Składniki:
- 6 duże jaja
- 95g brązowego cukru
- 400 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 300 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru, do posypania
- 16 truskawek
- dodatkowo kremówka do dekoracji
[/box_warning]
Rozgrzej piekarnik do 1800 C, tortownice wyłóż papierem do pieczenia.
Cukier ubijamy z jajkami aż powstanie kremowa masa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Do masy jajecznej dodaj brandy, cynamon oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.
Delikatnie wymieszaj , dodaj kremówkę.
Wlej ciasto do tortownicy. Piecz ok. godziny, pozostaw w tortownicy do ostygnięcia.
Udekoruj truskawkami i cukrem pudrem. Przed podaniem udekoruj ubitą na sztywno kremówką.
Tylko piec i jeść !!
Rzeczywiście wygląda jak rozkosz!