Jeśli właśnie zaczynasz czytać ten artykuł, oznacza to zapewne, że i Ty uwielbiasz słodkości, nie możesz się im oprzeć, a szczególną sympatią darzysz te, które można samodzielnie przygotować w domu.
Nie da się ukryć, że nie ma nic lepszego niż pyszne ciasto, zrobione własnoręcznie przy użyciu najlepszej jakości składników. Każdy, kto lubi słodycze, pokocha też domowe ciasta. Ale przyjrzyjmy się temu tematowi nieco bliżej. Dlaczego tak bardzo lubimy domowe wypieki? Czy są one zdrowsze od sklepowych, i tym samym możemy pozwolić sobie na sięganie po nie bez umiaru? Przekonaj się już teraz!
Z miłości do słodkości…
Wiele osób naprawdę kocha słodycze i nie wyobraża sobie choć jednego dnia bez skosztowania jakiegoś łakocia. Znasz to aż za dobrze? Oczywiście umiar należy zachować zawsze, nawet w przypadku tak zwanych „zdrowych słodyczy”, bowiem ich nadmiar – jak i nadmiar wszystkiego innego – może skutkować zdrowotnymi kłopotami, których przecież chcesz sobie oszczędzić. Nie warto też z miłości do słodkości ryzykować utraty zgrabnej sylwetki, bo dodatkowe, zupełnie zbędne kilogramy źle wpływają nie tylko na wygląd, ale przede wszystkim na samopoczucie i kondycję fizyczną.
Czy to oznacza, że – chcąc utrzymać prawidłową wagę – musisz całkowicie pożegnać się ze słodyczami? Oczywiście, że nie! Mało tego, wręcz nie możesz tego zrobić, bo im bardziej będziesz starać się nie jeść słodyczy, tym większa będzie Cię męczyć na nie ochota. Umiar, umiar i jeszcze raz umiar! A do tego kilka świetnych przepisów na domowe ciasta, jak np. babka nadziewana jagodami (prosty, rewelacyjny przepis znajdziesz TUTAJ) i nie musisz obawiać się tego, że zafundujesz sobie prawdziwą bombę kaloryczną niewiadomego pochodzenia.
Domowe znaczy lepsze!
Słodycze nie są czymś, bez czego nie możemy żyć, ale na pewno są tym, bez czego żyć nie chcemy. Jeśli więc i Ty czujesz mocny pociąg do słodkiego, postaw na domowe wypieki. Dlaczego warto? Co stanowi o ich wyższości nad tymi sklepowymi?
Przede wszystkim to, że – jak zostało już nadmienione – możesz do ich przygotowania wykorzystać składniki najwyższej jakości. To Ty decydujesz o tym, jakie składniki będą tworzyć Twoje ciasto i zawsze wiesz, co się w nim znajduje. Masz pewność, że nie ma tutaj żadnych konserwantów, ulepszaczy smaku i innych dodatków, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Zaletą domowych wypieków jest też to, że możesz modyfikować przepisy, zastępując np. zwykły cukier mniejszą ilością naturalnego miodu czy zwykłą mąkę, mąką bezglutenową, itp. Dzięki takim prostym zabiegom możesz robić ciasta znacznie bardziej zdrowe i nadal równie smaczne!
Nie bez znaczenia jest też kwestia finansowa. Domowe ciasta są zwyczajnie tańsze od tych, jakie można kupić w sklepach spożywczych, piekarniach i cukierniach. Czasem za kawałek gotowego ciasta zapłacisz tyle, ile kosztuje samodzielne upieczenie całej blachy! Poza tym, choć niektóre ciasta ze sklepu są całkiem smaczne, prawda jest taka, że nic nie dorówna smakowi domowych wypieków. A do tego jeszcze ten niesamowity aromat, który unosi się w domu podczas pieczenia i zaraz po nim…
Myślisz, że samodzielne pieczenie to strata czasu, bo wystarczy wejść do sklepu i kupić gotowy produkt? Pieczenie ciast może być fantastyczną przygodą i doskonałą zabawą dla całej rodziny! Zaangażuj w tę czynność wszystkich domowników – wspólne spędzanie czasu przecież tak wspaniale zbliża i pozwala zacieśniać więzy rodzinne. Poza tym ważna jest satysfakcja z tego, że zrobiło się coś samodzielnie, a pochwały i uśmiechnięte twarze bliskich są wspaniałą nagrodą za trud włożony w przygotowanie domowych pyszności.