Domowe syropy by wzmocnić organizm dziecka

2
605

Domowe mikstury nie zawsze mają przyjemny smak, ale posiadają wielką moc. Pomagają zwalczać infekcję ale także wzmacniają organizm dziecka po przebytej chorobie. To ich składniki wspomagają układ odpornościowy. Przygotowanie takich domowych syropów jest łatwe i dość szybkie. Najlepiej robić małe ilości, aby zawsze był świeży. Taki syrop trzymamy w lodówce.

Podajemy 2 razy dziennie: rano i wieczorem po łyżeczce (5ml.). By efekt wzmocnienia zadziałał podajemy 3-4 tygodnie. By poprawić smak syropu dodajemy więcej miodu lub soku z malin.

[box_light]Syrop CZOSNKOWY:

8 obranych ząbków czosnku, cytryna i 2 łyżki miodu. Czosnek siekamy i wrzucamy do słoika. Zalewamy szklanka letniej wody. Z połowy cytryny wyciskamy sok do czosnku, a druga kroimy na plastry i też wrzucamy do słoika. Mieszamy. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki na dobę. Potem przecedzamy go, dodajemy 2 łyżki miodu i gotowe.  Czosnek to naturalny antybiotyk. Ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Syrop czosnkowy podajemy w trakcie infekcji, a także juz po. Allicyna zawarta w czosnku pobudza komórki odpornościowe do hamowania namnażania się wirusów.[/box_light]

 

[box_light]Syrop z ĆWIKłOWYCH BURAKÓW:

2-3 buraki i 4 łyżki brązowego cukru. Umyte, obrane buraki ścieramy na tarce. Dodajemy cukier. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Potem trzeba przecedzić i przelać do butelki. Gotowe.   Żelazo jest bardzo ważne w budowaniu odporności. Jego brak powoduje osłabienie i może prowadzić do anemii. Warto więc po chorobie podać syrop z buraka. To źródło żelaza i kwasu foliowego.[/box_light]

 

[box_light]Syrop z CZARNEJ RZEPY:

1 duża rzepa i łyżka miodu. Trzeba odciąć kawałek górnej części, by powstała płaska powierzchnia (tak, by postawić rzepę). Od strony korzenia wydrążamy duży otwór, do którego wlejemy miód. Odstawiamy na całą noc w temperaturze pokojowej. Rano pojawi się syrop z soku z rzepy i miodu, gotowy do podawania. Można go przelać do butelki szklanej.   To dzięki witaminom C, A, z grupy B i solom mineralnym sok z rzepy działa wzmacniająco. Zawiera też w sobie bakteriobójcze substancje – fitoncydy, które działają przeciwzapalnie. Taki syrop pomaga przy suchym kaszlu.[/box_light]

 

[box_light]Syrop z TARTEGO CHRZANU:

  • 4 łyżki świeżego startego chrzanu i 4 łyżki miodu lipowego. Chrzan tarty wkładamy do ciemnej butelki i zalewamy szklaną letniej, przegotowanej wody. Mieszamy, zakręcamy butelkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Potem trzeba przecedzić i dodać miód lipowy. Zamieszać i gotowe do podawania.  Chrzan to cenne źródło substancji bakteriobójczych. Syrop pomaga zwalczyć kaszel i zapobiegnie kolejnym wirusowym infekcjom.

 

[/box_light]

Onion, garlic and honey cough syrup 5

 

 

2 KOMENTARZE

  1. Je też nie ufam domowym syropom. Ja dziecku podaje Dicotuss Baby i szybko przechodzi każdy kaszel. Najlepsze to że można go podać w nocy gdy dziecku przeszkadza w spaniu kaszel.

    • Domowe syropy są w porządku, ale problem jest ze smakiem, ponieważ moje dzieci nie chcą ich pić. Wypróbowałam syrop Dicotuss Baby o którym wspominasz i muszę potwierdzić , że jest skuteczny i równie zdrowy jak domowe specyfiki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię