Każdy z nas miał zapewne do czynienia z grypą żołądkową. Gdy dopada nas tzw. „jelitówka”, zostajemy wyłączeni z codziennego życia nawet kilka dni. Jej objawy utrudniają normalne funkcjonowanie i dla naszego dobra lepiej wziąć wówczas kilka dni wolnego, by organizm mógł się zregenerować. Grypa żołądkowa może się pojawić zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i w cieplejsze wiosenne i letnie dni.
Przyczyny grypy żołądkowej
Grypa żołądkowa jest wywoływana najczęściej przez rotawirusy (choć zdarza się czasem, że wywołują ją także norowirusy, bądź adenowirusy). Są to wirusy o zaokrąglonym kształcie, wywołujące wirusowe zakażenie układu pokarmowego. Choroba ta rozprzestrzenia się drogą kropelkową, najczęściej przez bezpośredni kontakt z osobą chorą lub z przedmiotami, których używała ta osoba. Innymi przyczynami grypy żołądkowej może być także nieodpowiednia higiena rąk, spożywanie wody, która nie została przegotowana, brak dezynfekcji ubikacji w okresach jesienno-zimowych, przebywanie w pomieszczeniach, które nie są wietrzone, czy nawet brak porządku w mieszkaniu, wskutek którego gromadzą się w nim groźne bakterie i wirusy. Jak więc widać, przyczyn grypy żołądkowej jest dużo. Części z nich da się jednak uniknąć stosując się do odpowiednich zasad.
Jakie są objawy grypy żołądkowej?
Wirus grypy żołądkowej rozprzestrzenia się wyjątkowo szybko. Często zdarza się, że zainfekowana osoba po porannym przebudzeniu jest już w stanie uniemożliwiającym podjęcie codziennych obowiązków. Grypa żołądkowa może się przejawiać przede wszystkim bólami brzucha, połączonymi z biegunką, wskutek której osoba chora oddaje w ciągu dnia wiele razy wodnisty stolec. Dochodzi do tego kolejny objaw w postaci dość wysokiej gorączki, sięgającej nieraz nawet 39 stopni Celsjusza. Częstym objawem tzw. jelitówki mogą być także wymioty, które pojawiają się kilkukrotnie lub w skrajnych przypadkach nawet kilkunastokrotnie w trakcie jednego dnia. Do powyższych objawów dochodzi ogólne zmęczenie i osłabienie organizmu. Osoba chora czuje się wręcz wyczerpana. Jest to skutek gorączki oraz częstych wizyt w łazience spowodowanych różnymi dolegliwościami.
Leczenie grypy żołądkowej
Objawów grypy żołądkowej nie można absolutnie lekceważyć. Nadmierne eksploatowanie organizmu w trakcie przebywania tego schorzenia może się nawet skończyć dla chorego wizytą w szpitalu. Dlatego w trakcie grypy żołądkowej zaleca się pozostanie w łóżku na kilka dni. Pomieszczenie, w którym się taka osoba znajduje, powinno posiadać ciepłą temperaturę – ani za gorącą ani zbyt zimną, tak by przebywająca w nim osoba uniknęła wychłodzenia lub przegrzania organizmu negatywnie wpływającego na leczenie.
Osoba chora powinna oprócz tego często uzupełniać płyny. Organizm pozbywa się podczas choroby dużych ilości wody i należy dbać o jej regularne dostarczanie do organizmu, aby nie ulec odwodnieniu. Powinny to być jednak płyny określonego rodzaju. Idealna do leczenia grypy żołądkowej jest woda niegazowana i herbata. Bardzo pozytywny wpływ mają także preparaty bogate w elektrolity dostępne w aptekach, dzięki którym dostarczymy organizmowi niezbędnych składników do poprawnego funkcjonowania. Istotna jest przy tym odpowiednia dieta w trakcie choroby. W związku z pozbywaniem się wody przez organizm, zaleca się intensywne nawadnianie organizmu przez kilka godzin bez spożywania w jego trakcie pokarmów. Po kilkugodzinnej głodówce można już coś zjeść. Powinny to być jednak pokarmy lekkostrawne. Idealne w tym przypadku wydają się być owoce, w szczególności bogate w potas i magnez banany czy będące źródłem antyoksydantów borówki i jagody.
Dostarczając organizmowi odpowiednich mikroelementów można wpłynąć na szybsze wyleczenie grypy jelitowej. Tak jak w przypadku standardowej odmiany grypy, warto dostarczyć organizmowi przy jelitówce witaminę C w formie środków farmakologicznych (tabletek, proszków). Działa ona uodporniająco na ściany komórek i uszczelnia naczynia krwionośne śluzówki jelit, co zapobiega dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa.
Grypa żołądkowa a pozostali domownicy. Jak się nie zarazić
Dla osób mieszkających z osobą chorą, ważne jest odizolowanie się od niej, aby nie ulec zarażeniu, a jeśli to jest niemożliwe – o zachowanie odpowiedniej higieny. Zaleca się bardzo częste mycie rąk, szczególnie po każdym kontakcie z chorym lub zetknięciu się z przedmiotami, których używał. Warto także regularnie przecierać klamki w mieszkaniu wilgotną szmatką oraz myć urządzenia sanitarne po każdym kontakcie z nimi przez osobę chorą. Co niezwykle ważne, gdy osoba chora zwalczy już objawy grypy jelitowej, nie oznacza to, że pozbyła się całkowicie zakażenia wirusowego. Całkowite wyleczenie z „jelitówki” następuje gdy organizm ludzki pozbędzie się już komórek, które zostały zainfekowane z błony śluzowej jelita. Następuje to przez ich złuszczenie się, a potem wydalenie przez organizm w trakcie wypróżniania się. Dlatego zaleca się, by osoba chora
Artykuł powstał pod redakcją serwisu gastryczne.pl
Więcej informacji na temat grypy żołądkowej, znajdziecie Państwo na stronie http://gastryczne.pl/grypa-zoladkowa/. Zdjęcie pochodzi z fotolia.com © Printemps
Nie wiem kto pisał ten artykuł ale dla wiadomości autora nie ma tzw „grypy żołądkowej”. Mylnie rozpowszechniane jest to pojęcie. Rotawirusy, adenowirusy czy norowirusy wywołują rzeczywiście min. zakażenia układu pokarmowego które prawidłowo określane są nieżytem żołądkowo-jelitowym a nie grypą. WSTYD