Ochrona środowiska na pierwszym miejscu
Podstawową korzyścią wynikającą z wyboru wspomnianego we wstępie hotelu jest bezpośrednie przyczynianie się do zniwelowania negatywnego wpływu człowieka na klimat, roślinność i inne elementy naturalnego ekosystemu. Prowadzona w obiekcie działalność powoduje bardzo niską emisję szkodliwych substancji do atmosfery, ponieważ za zasilanie prądem poszczególnych urządzeń odpowiadają panele fotowoltaiczne, za ogrzewanie pomieszczeń i wody użytkowej – funkcjonalna pompa ciepła (powietrzna bądź gruntowa), a za rozjaśnianie przestrzeni – oprawy z żarówkami LED-owymi.
Na uwagę zasługuje ponadto biologiczna oczyszczalnia, która usuwa ze ścieków wszelkie toksyczne związki w oparciu o bakterie tlenowe. Dzięki temu są one całkowicie bezpieczne dla środowiska. Warto jeszcze wspomnieć o obecności lodówek termoelektrycznych pozbawionych freonu, agregatu wody lodowej (zamiast tradycyjnej klimatyzacji) oraz ozdób wykonanych z materiałów recyklingowych.
Gwarancja zadowolenia gości
Hotel ekologiczny oferuje zazwyczaj liczne udogodnienia zwiększające komfort przebywania w jego wnętrzu i najbliższym otoczeniu. Mowa tutaj choćby o miękkiej pościeli z bawełny organicznej, antyalergicznych farbach pokrywających ściany, gniazdach przystosowanych do ładowania aut elektrycznych, dużych kabinach prysznicowych, kosmetykach bazujących na wegańskich składnikach, nakładkach spełniających wodę w kranach, okiennych powłokach antyrefleksyjnych odbijających nadmiar promieni słonecznych czy otwartych przestrzeniach zapewniających swobodny przepływ świeżego powietrza.
Należy też pamiętać o stale prowadzonej segregacji odpadów, co z jednej strony skutecznie zapobiega unoszeniu się brzydkiego zapachu, z drugiej zaś ogranicza degradację krajobrazu. Jak by tego było mało, goście otrzymują kawę i herbatę w porcelanowych filiżankach, a nie w plastikowych kubkach.
Zdrowie na talerzu
Wybierając ekologiczny hotel jako miejsce na nocleg, można liczyć na posiłki przygotowywane z samodzielnie wyhodowanych warzyw i produktów pochodzących wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Przekłada się to oczywiście na doskonały smak potraw i brak jakichkolwiek problemów gastrycznych (żołądkowych).
W kuchni nie są wykorzystywane w zasadzie żadne wyroby z supermarketu, więc ryzyko zatrucia pestycydami lub substancjami syntetycznymi jest znikome. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza dla osób wypoczywających w obiekcie wraz z małymi dziećmi. Wszystkie dania trafiają na stoły na talerzach biodegradowalnych, czyli wykonanych z drewna, skrobi kukurydzianej, ewentualnie trzciny cukrowej. Kolejne wyjątkowo ciekawe rozwiązanie to wydawanie gościom niewielkich porcji, ale z obietnicą wzięcia bezpłatnej dokładki. W efekcie wyeliminowane zostaje marnotrawstwo żywności.