Alternatywa dla surowych warzyw
Surowe warzywa mają bardzo wiele witamin, minerałów, składników odżywczych. Swoje bogactwo odsłaniają również pod wpływem gotowania na parze. Mogą być spożywane także po obróbce termicznej, czyli pod postacią duszoną, smażoną, grillowaną. Choć pomysłów na włączenie warzyw do codziennej diety jest sporo, to czasem może Ci brakować weny, zapału i pomysłów. Szczególnie trudne jest „przemycenie” warzyw w diecie najmłodszych. O ile popularna papryka czy pomidor zazwyczaj są jeszcze akceptowalne przez małych smakoszy, o tyle problematyczne może być przekonanie się do jedzenia brukselki, buraczków czy szpinaku. Na szczęście z pomocą przychodzą sproszkowane warzywa marki Helpa.
Liofilizacja warzyw – na czym polega?
Sproszkowane warzywa są pozyskiwane w procesie liofilizacji, czyli odsączania wody z zamarzniętych produktów. Sublimacja sprawia, że objętość i masa finalna poszczególnych składników zmniejszają się nawet o 90%! Nie zmniejsza się jednak wartość odżywcza ani smakowa produktów. Zachowują one głębię kolorów, aromatów, witamin. Są nieocenionym składnikiem codziennych posiłków i z powodzeniem mogą stanowić jedną z pięciu wymaganych codziennie porcji warzyw.
BIO Różdżki Smaku i Łyżki Smaku
Liofilizacja to proces dość skomplikowany, który trzeba przeprowadzać w odpowiednich warunkach. Do produkcji i tak trzeba sięgnąć po wyselekcjonowane warzywa, pochodzące z ekologicznych upraw. Są one zbierane w momencie, gdy w pełni dojrzeją i dopiero wtedy poddawane sublimacji.
Na szczęście nie musisz tej metody konserwacji wdrażać samodzielnie. Możesz kupić gotowe produkty w sklepie Helpa dostępne w dwóch wygodnych formach:
- BIO Różdżki Smaku – ekologiczne sproszkowane warzywa i owoce zamknięte w malutkich kompaktowych saszetkach; po otworzeniu stanowią idealną porcję dla dziecka lub osoby dorosłej; mogą być przyjmowane solo, jako dodatek do kaszek lub jogurtów;
- Łyżki Smaku – sproszkowane warzywa zamknięte w większych papierowych torebkach strunowych; przeznaczone do wielokrotnego otwierania i porcjowania. Dostępne w wielu ciekawych smakach, np. burak, pietruszka, dynia; idealne jako dodatek do dań oraz naturalny barwnik masy tortowej.
Sproszkowane warzywa – pomysły na wykorzystanie w kuchni
Sproszkowane warzywa wysuszone i odsączone z wody w procesie liofilizacji są niezbędnikiem w każdej kuchni, w której kładzie się nacisk na naturalne produkty. W składzie nie mają żadnych stabilizatorów czy wzmacniaczy. Świetnie nadają się do barwienia masy i biszkoptów w ciastach, do mieszania z jogurtami, wypiekania ciasteczek, robienia zapiekanek, zup, jaglanek, kaszek, owsianek i wielu innych potraw, które mają zachwycać smakiem oraz kolorem.