Kasza manna błyskawiczna dla dzieci

0
469

Jak każdy rodzic wie, kasza manna błyskawiczna jest sycącym oraz lekkostrawnym pokarmem dla małych dzieci. Inaczej zwana grysikiem, kasza manna wytwarzana jest ze zmielonych ziaren pszenicy bogatej w gluten. Najczęściej tego rodzaju kaszę wprowadza się do diety niemowlaka pomiędzy 5 a 6 miesiącem życia. Dzięki temu dostarczamy małemu organizmowi niewielkie ilości glutenu, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii na pszenicę oraz cukrzycę typu I. Poznajmy więc bliżej ten rodzaj kaszy.

Czym jest kasza manna błyskawiczna bez gotowania?

Jak już wspomnieliśmy, kasza manna powstaje z przemiału oczyszczonej pszenicy. Może być także wzbogacana aromatem wanilii bądź też różnymi owocami. Poza białkiem spożywając kaszę manną, nasze dziecko otrzymuje kompozycję witamin z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, magnez oraz krzem. Kasza manna błyskawiczna bogata jest także w jod odpowiedzialny za prawidłowe działanie tarczycy. A samo jej przygotowane jest bajecznie proste.

Kasza manna jako przysmak małych dzieci

Maluszki najczęściej zajadają kaszę manną bez gotowania w połączeniu z mlekiem, a także z musami owocowymi czy też gęstymi sokami oraz jako dodatek do obiadków. Należy jednak pamiętać, że kasza manna zawiera gluten, więc należy ją wdrażać stopniowo. Najlepiej zacząć od ½ łyżeczki kaszy manny na 100 ml mieszanki mlecznej albo przecieru z jarzyn. Po 8 miesiącu życia można już podawać 1 łyżeczkę kaszki do zupki. Jeżeli u dziecka nie wystąpi biegunka, wysypka czy też bóle brzuszka to spokojnie można zwiększać ilość kaszki i częstotliwość jej podawania.

Najczęściej niemowlakom podaje się kaszę manną błyskawiczną z mlekiem modyfikowanym. Trzeba jednak widzieć jak to zrobić.

Najpierw zalewamy kaszę wrzątkiem, ponieważ mleka modyfikowanego nie powinno się gotować. Następnie dodajemy do kaszki mleko rozmieszane z wodą. Dla poprawy smaku można podać taką potrawę z musem owocowym dla niemowlaków. Po pierwszym roku życia mleko modyfikowane możemy powoli zastępować zwykłym krowim.

Kasza manna błyskawiczna nie tylko dla dzieci

Kaszę manną błyskawiczną równie często spożywają osoby dorosłe będące na diecie. Wynika to z faktu, że jod w niej się znajdujący zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a ta z kolei produkuje hormony wpływające na przemianę materii, poprzez spalanie węglowodanów i tłuszczy. Z tego względu regularne spożywanie kaszy manny błyskawicznej zalecane jest osobom na diecie oraz pragnącym zrzucić kilka kilogramów w zdrowy i bezpieczny dla organizmu sposób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię