Poszczególne rodzaje ciast wymagają form o określonym kształcie. Ważna jest też jakość i tworzywo, z którego są wykonane.
Klasyczne formy do ciast
Forma na babkę – okrągła metalowa forma, czasem pokryta teflonem o wyżłobionych i rozszerzonych bokach.
Forma okrągła z kominkiem – gładka lub wyżłobiona, niewysoka. Kominek sprawia, że ciasto po upieczeniu ma kształt korony.
Forma keksowa – prostokątna o pionowych, często lekko rozszerzonych u góry ściankach. Metalowa lub z teflonem. Do keksów, pierników czy ciast ucieranych.
Forma do biszkoptów – okrągła lub kwadratowa, gładka lub falista. Do pieczenia krążków ciast biszkoptowych. często z wyjmowanym dnem.
Forma sufletowa – okrągła ceramiczna lub szklana, o prostych lub lekko falowanych pionowych wysokich ściankach.
Forma na tartę – niska forma o gładkich lub falistych ściankach, zazwyczaj okrągła. Dobra jest z wyjmowanym dnem.
Proszę państwa, form do pieczenia to jest znacznie więcej różnych kształtów.