To przepis na pyszną kruszonkę, którą można zrobić z różnymi owocami.
[box_error]Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 50 g płatków owsianych
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła lub margaryny
Do tego: 3-4 jabłka, 2 łyżki cukru brązowego i łyżeczka cynamonu.
[/box_error]
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 225 C. Mieszamy razem mąkę, płatki owsiane, cukier oraz masło. Najlepiej jest to zrobić przy użyciu miksera.
- Jabłka obieramy i kroimy na kawałki podłużne. Rozkładamy je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
- Teraz posypujemy je brązowym cukrem i cynamonem i na wierzchu rozsypujemy kruszonkę.
- Pieczemy w środkowej części piekarnika przez około 20-25 minut aż kruszonka się zezłoci.
Super prosty i super szybki deser. A do tego pyszny. Najlepiej smakuje na ciepło.
[box_warning]Zamiast jabłek można użyć świeżych jagód czy np. malin, ale najpierw posypujemy je łyżką mąki ziemniaczanej, zanim umieścimy na nich kruszonkę. W ten sposób nie będzie rozmiękała, ponieważ mąka ziemniaczana wiąże soki.[/box_warning]