Jest to idealne ciasto na upalny, letni dzień. Zachwyca świeżymi owocami i słodką bitą śmietaną, która pokrywa lekki spód ciasta.
[box_error]Składniki:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 100 ml zsiadłego mleka
- 70 g płatków owsianych
- 80 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
Na krem:
- 2 brzoskwinie
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki
- 100 g twarożku
- 400 g malin i jagód
[/box_error]
Przygotowanie:
- Piekarnik podgrzewamy do temperatury 200 C. Okrągłą formę o średnicy 24 cm natłuszczamy i posypujemy bułka tartą.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy zsiadłe mleko, płatki owsiane i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy i letnie dodajemy do masy. Dobrze wymieszać.
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy na dolnym poziomie piekarnika przez ok. 30 min.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i twarożkiem i następnie delikatnie mieszamy z pokrojonymi owocami.
- Gdy ciasto już ostygnie rozprowadzamy krem na nim i posypujemy kilkoma listkami mięty.
To naprawdę pyszne ciasto. Robi się je bardzo szybko. Jest uwielbiane przez dzieci!
[box_warning]INNE NADZIENIE: można robić dowolne nadzienie. Spód jest wilgotny i zdrowy. Pasują do niego wszystkie owoce. W sezonie truskawkowym trzeba koniecznie zrobić tten letni przysmak z truskawkami![/box_warning]