[box_warning]Składniki:
na biszkopt:
- 6 dużych jaj
- niepełna szklanka cukru
- szklanka mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na wierzch:
- 2 opakowania mrożonych malin
- 2 galaretki malinowe
- 1,5 szklanki wody
- 600ml kremówki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 0,5 tabliczki ciemnej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
[/box_warning]
Polecam gorąco to ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach przynajmniej tak mówią moi goście 🙂
Pieczemy biszkopt według przepisu:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy niepełną szklankę cukru, po ok 8min dodajemy stopniowo żółtka,i ubijamy jeszcze ok 5 min. Następnie wsypujemy pół szklanki mąki i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką, gdy wrobi się dodajemy drugie pół szklanki mąki.
Piecyk nagrzewamy do temp. 180 0 C. Spód blachy smarujemy masłem (boki zostawiamy bez smarowania),możemy również wyłożyć papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.
Pieczemy ok 30-40 min do momentu aż boki biszkoptu będą odchodzić od blachy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, gdy dobrze jest wymieszana wlewamy ja do zmrożonych malin i energicznie mieszamy, galaretka zacznie nam tężeć, gdy nie będzie już w misce płynnej galaretki, całość układamy na zimnym biszkopcie. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę śmietanową:
W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy dwie tabliczki białej czekolady, w drugiej połowie szklanki rozpuszczamy żelatynę, gdy obie masy będą jednolite łączymy je.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę czekoladową, powoli wlewamy tak aby śmietana nam nie zrobiła się rzadka. Całą masę śmietanowo – czekoladową wlewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
Pół tabliczki ciemnej czekolady ścieramy na tartce i posypujemy ciasto.
SMACZNEGO
A ciekawa jestem czy z agrestem też by było dobre???????????????
Zrobiłam z truskawkami, równie było pyszne!!