Malinowa rozkosz

2
607
Gotowe, smacznego moi drodzy

[box_warning]Składniki:

na biszkopt:

  • 6 dużych jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na wierzch:

  • 2 opakowania mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 600ml kremówki
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 0,5 tabliczki ciemnej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny

[/box_warning]

Polecam gorąco to ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach przynajmniej tak mówią moi goście 🙂

Pieczemy biszkopt według przepisu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy niepełną szklankę cukru, po ok 8min dodajemy stopniowo żółtka,i ubijamy jeszcze ok 5 min. Następnie wsypujemy pół szklanki mąki i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką, gdy wrobi się  dodajemy drugie pół szklanki mąki.

Piecyk nagrzewamy do temp. 180 0 C. Spód blachy smarujemy masłem (boki zostawiamy bez smarowania),możemy również wyłożyć papierem do pieczenia,  wlewamy ciasto.

Pieczemy ok 30-40 min do momentu aż boki biszkoptu będą odchodzić od blachy.

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, gdy dobrze jest wymieszana wlewamy ja do zmrożonych malin i energicznie mieszamy, galaretka zacznie nam tężeć, gdy nie będzie już w misce płynnej galaretki, całość układamy na zimnym biszkopcie. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę śmietanową:

W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy dwie tabliczki białej czekolady, w drugiej połowie szklanki rozpuszczamy żelatynę, gdy obie masy będą jednolite łączymy je.

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę czekoladową, powoli wlewamy tak aby śmietana nam nie zrobiła się rzadka. Całą masę śmietanowo – czekoladową wlewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.

Pół tabliczki ciemnej czekolady ścieramy na tartce i posypujemy ciasto.

SMACZNEGO

pieczemy biszkopt
pieczemy biszkopt

 

mrożone maliny wrzucamy do miski, w oddzielnym naczyniu przygotowujemy galaretkę
mrożone maliny wrzucamy do miski, w oddzielnym naczyniu przygotowujemy galaretkę

 

galaretkę łączymy z malinami i energicznie mieszamy
galaretkę łączymy z malinami i energicznie mieszamy

 

układamy na biszkopcie
układamy na biszkopcie

 

rozpuszczamy czekoladę
rozpuszczamy czekoladę

 

rozpuszczamy żelatynę
rozpuszczamy żelatynę i łączymy z czekoladą

 

ubijamy śmietanę i dolewamy czekoladę z żelatyną
ubijamy śmietanę i dolewamy czekoladę z żelatyną

 

wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki
wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki

 

Gotowe, smacznego moi drodzy
Gotowe, smacznego moi drodzy

 

 

 

 

 

 

 

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię