Kilka faktów o migdałach
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego (migdałowiec pospolity, śliwa migdał). Kilka z najbardziej znanych odmian migdałów to Nonpareil, Mission i Kalifornia. Różnią się one smakiem i rozmiarem łusek. Drzewa migdałowca uprawiane są głównie w Stanach Zjednoczonych, ale również w Hiszpanii, Iranie, Włoszech i Maroko. Migdały mogą być słodkie i gorzkie. Te pierwsze używane są głównie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i lecznictwie. Migdały gorzkie zawierają substancję zwaną amigdaliną, która w dużych ilościach jest trująca. Dlatego też migdały te uprawiane są na mniejszą skalę. Wykorzystuje się je do produkcji oleju migdałowego, a także mydła i esencji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
Wartości odżywcze migdałów
Migdały są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy, minerały, białko i błonnik tym samym maja działanie prozdrowotne. Mają dużą zawartość tłuszczu, ale jest to tłuszcz nienasycony. Ten rodzaj tłuszczu nie podnosi zagrożenia wytworzenia się „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej uważa się, że ich regularne spożycie może obniżyć ogólny poziom cholesterolu. Migdały mogą podnieść poziom witaminy E w organizmie, znanego antyoksydantu, substancji która zatrzymuje procesy utleniania tym samym udrażnia żyły i przeciwdziała chorobom serca oraz spowolnia starzenie się komórek. Uważa się, że migdały przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości poprzez zawarte w swoim składzie: wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk. Ponadto migdały zawierają: witaminy z grupy B, żelazo i fosfor.
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe jest znakomitym zamiennikiem mleka krowiego. Mleko migdałowe zawiera zaskakująco niską ilość kalorii. Jedna szklanka mleka migdałowego to zaledwie 30 kalorii lub mniej więcej połowa kalorii dla tej samej ilości mleka krowiego. Aby uzyskać jeszcze mniejszą liczbę kalorii, wypróbuj niesłodzoną odmianę mleka migdałowego. Smakuje wybornie z płatkami oraz jako składnik koktajli owocowych i naleśników.
Podsumowanie
Podsumowując, migdały mają niezliczone zalety odżywcze – zawierają dużo zdrowych tłuszczy, błonnik, białko, magnez i wiele witamin w tym witaminę E. Są świetnym składnikiem różnych dań, nie tylko słodkich oraz smaczną, zdrową przekąską. Podczas gdy całe migdały są pysznym dodatkiem do porannych owsianek czy jogurtu, a mleko migdałowe jest idealnym dodatkiem do koktajli jest wiele więcej posiłków do których możesz ich użyć. Spróbuj użyć zmielonych migdałów jako bazy to tart i fit batonów lub do panierowania kurczaka lub ryby. Użyj mleko migdałowe zamiast krowiego aby uzyskać sos beszamelowy, naleśniki, tosty francuskie lub kremowe puree ziemniaczane.
Migdały są doceniane nie tylko na Zachodzie gdzie ich skład i właściwości poparte są badaniami naukowymi, ale już od bardzo dawna używane, ze względu na ich prozdrowotne właściwości, w medycynie i tradycjach wschodnich.